NRK Meny
Normal

- Norge må kreve en forklaring

Den norske regjeringen er kritisk til de amerikanske angrepene i Somalia, og vil protestere overfor amerikanske myndigheter.

Flyangrep på Somalia
Foto: Adrian J. Escobar / AP

Det sier statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet.

I ettermiddag skyter amerikanske styrker fra helikoptre sør i Somalia.

Flere enn 20 mennesker er drept i de amerikanske flyangrepene sør i Somalia, sier en klanleder i en av landsbyene i området til nyhetsbyrået Reuters. 

Erna Solberg
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Krever forklaring

Nestleder i Stortingets utenrikskomite, Høyres leder Erna Solberg, mener USA straks må komme med en forklaring og begrunnelse for angrepet i Somalia.

- Det er viktig å kunne rettferdiggjøre at dette var nødvendig, sier hun til NRK.

Utenlandssjef Jens Mjaugedal i Flyktninghjelpen mener Norge må protestere mot bombingen. Han mener angrepene ødelegger svært mye for en mulig fredsløsning på Afrikas Horn.

- Ødelegger for overgangsregjeringen

Også SV er sterkt kritisk til det amerikanske angrepet.

- USAs krig mot terror svekker overgangsregjeringen i landet. Somalia er et land som har lidd nok. Det har vært fravær av en fungerende stat, tsunami-katastrofen, flom, tørke og krig over mange år. Dette er å be om flere lidelser for det somaliske folket, sier SVs utenrikspolitiske talskvinne Ågot Valle.  

- Det er så mange interesser innad i landet, så hvis man ville støtte opp om overgangsregjeringen som har stor internasjonal støtte, så er dette å svekke den, mener hun.

Den offisielle norske reaksjonen er ventet i ettermiddag.

- Kan ikke aksepteres

En slik unilateral militær aksjon, som det USA har gjennomført, kan ikke aksepteres, sier Flyktninghjelpen. 

- Enhver militær aksjon vil gjøre den humanitære situasjonen vanskeligere, samtidig som denne type operasjoner ikke nødvendigvis bidrar til politisk stabilitet, sier generalsekretær Tomas C. Archer i Flyktninghjelpen i en pressemelding.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt