Hopp til innhold

President Ortega nekter å gå og nekter nyvalg

Nicaraguas president Daniel Ortega har ingen planer om å gå av, selv om protestene mot ham fortsetter. Han vil heller ikke fremskynde valget, i et forsøk på å skape ro i landet.

Daniel Ortega

Nicaraguas president Daniel Ortega holder fast på at han skal sitte presidentperioden ut. Et nyvalg vil gjøre situasjonen verre, mener presidenten.

Foto: FOX NEWS

– Vår periode er over ved valget i 2021, sier presidenten i et intervju med Fox News.

Demonstrasjon i Managua 23. juli 2018

Gatene i hovedstaden Managua var mandag 23. juli fortsatt fylt av demonstranter.

Foto: Alfredo Zuniga / AP

Opposisjonen krever at valget fremskyndes, i et forsøk på å få slutt på protestene som pågår over hele landet og som i stor grad er rettet mot president Ortega og hans kone, visepresident Rosario Murillo, som de krever skal gå av.

– Å framskynde valget vil skape ustabilitet, usikkerhet og gjøre ting verre, mener presidenten selv.

Gir USA og kirken skylden

Over 300 mennesker er drept siden demonstrasjonene og opptøyene startet 18. april, ifølge tall som menneskerettighetsorganisasjonen ANPDH har samlet inn.

Presidenten legger i intervjuet ansvaret for dødsfallene på paramilitære grupper. Han benekter at regjeringen eller politiet har noen bånd til disse og hevder de er dannet av representanter for opposisjonen og narkokarteller.

Han nekter også for at regjeringen har gitt ordre om at sykehusene ikke får behandle sårede demonstranter, og han avviser opplysningene om angrepene på katolske prester, som har forsøkt å mekle mellom demonstrantene og regjeringen.

– Ingen som har demonstrert fredelig, er blitt angrepet eller arrestert. Ikke en eneste prest er pågrepet, hevder presidenten, som legger til at han verdsetter kirkens meklingsforsøk.

Ortega har tidligere skyldt på den katolske kirken, USA og «satanister» for uroen. I Fox-intervjuet beskriver han protestene som «terrorisme», med mål om å velte regjeringen.

Han avviser demonstrantenes anklager om at han prøver å skape et familiedynasti. Det vakte misnøye da han utnevnte sin kone Rosario Murillo til visepresident i 2016, en misnøye som har holdt seg og som kommer frem under protestene.

Selv om tusenvis av personer var ute i gatene i hovedstaden Managua og andre byer både i helgen og på mandag, mener presidenten at ting er i ferd med å roe seg.

– Det har gått en uke nå og opptøyene har stanset. Ting begynner å bli normale igjen i landet, uttrykte Ortega til Fox News.

Daniel Ortega og ektefellen, visepresident Rosario Murillo

Daniel Ortega og hans ektefelle, visepresident Rosario Murillo avbildet 19. juli da presidenten holdt tale i forbindelse med at det var 39 år siden sandinistene under ledelse av Ortega veltet det USA-støttede Somoza-diktaturet.

Foto: Marvin Recinos / AFP

Erkjenner mange motstandere

Til sammen har Daniel Ortega styrt Nicaragua i 22 år, første gang fra 1979 til 1990 og så igjen fra 2007. Han erkjenner at han selv om han fortsatt har en del støtte i den nicaraguanske befolkningen, har han også har mange motstandere.

Han mener den amerikanske Kongressen, som er forventet å komme med en offisiell kritikk av Ortega-regjeringen denne uken, forsøker å ødelegge bildet av Nicaragua.

– Det har vært en kampanje med løgner, for å ødelegge både landet og regjeringen, sa Ortega, som kom med en direkte appell til den amerikanske presidenten Donald Trump.

– Vi er et lite land, med en skjør økonomi, men vi fortjener respekt, sa Ortega, som i flere år har nektet å gi intervjuer til utenlandske medier, men som åpnet for Trumps favorittkanal Fox News.

Tilhenger av president Daniel Ortega i en støttedemonstrasjon i Managua 23. juli 2018

Tilhenger av sandinistbevegelsen og president Daniel Ortega viser sin støtte i en motdemonstrasjon i Managua mandag 23. juli.

Foto: Oswaldo Rivas / Reuters

Mange arresterte

FNs høykommissær for menneskerettigheter har kritisert Ortega-regjeringen for brudd på elementære menneskerettigheter i behandlingen av demonstranter under den tre måneder lange protesten.

Nicaraguanske menneskerettighetsgrupper opplyser at myndighetene fortsetter å arrestere personer som deltar i demonstrasjonene, eller som de mistenker for å delta eller for å ha hjulpet demonstranter.

SISTE NYTT

Siste nytt