Hopp til innhold

Politiske fanger satt fri i Burma

En gruppe som overvåker situasjonen til burmesiske fanger, sier til nyhetsbyrået Reuters at minst 70 politiske fanger er satt fri.

Protester mot Burma

Det har vært store protester, som her i Filippinene, mot at regimekritikere er blitt holdt fanget i Burma.

Foto: JAY DIRECTO / Afp

Ifølge de politiske fangenes organisasjon (AAPP) kommer flere fanger i Burma til å bli satt fri i løpet av dagen.

Dette kommer som følge av en varslet masseløslatelse.

Ledende regimekritikere

Blant dem som nå er løslatt, er den fremstående buddhistmunken Shin Gambira, som ledet gateprotester mot militærregimet i landet i 2007.

27-åringen ble pågrepet og senere dømt til 68 års fengsel, men er nå løslatt fra Kalay-fengselet, opplyser aktivister i Burma.

En annen ledende dissident, den populære komikeren Zarganar, er også løslatt fra fengselet. Han ble pågrepet etter å ha kritisert regimet i juni 2008.

– Jeg har snakket med ham, han er fri, bekrefter svigerinnen Ma
Nyein.

Ifølge burmesisk fjernsyn vil 6359 fanger bli løslatt de kommende dagene, først og fremst eldre, syke, invalide og fanger som har vist god oppførsel og karakter.

Ingen trussel

En rekke land har lenge krevd at regimet i Burma måtte løslate de politiske fangene i landet.

En regjeringsoppnevnt menneskerettskommisjon oppfordret tidligere i uka president Thein Sein til å etterkomme kravet og gi amnesti til politiske fanger.

Løslatelsene vil ikke utgjøre noen trussel mot stabiliteten i landet, skrev kommisjonen i et åpent brev til presidenten.

Menneskerettsgrupper anslår at det er mellom 1300 og 2000 politiske fanger i Burma, blant dem demokratiforkjempere, journalister og jurister.

SISTE NYTT

Siste nytt