Hopp til innhold

– Tidspunktet for å oppheve Burma-sanksjoner nærmer seg

Norge varsler at tidspunktet for å oppheve sanksjonene mot Burma «nærmer seg», og sier man venter i spenning på den varslede løslatelsen av politiske fanger. Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi mener det fortsatt er for tidlig.

Video Norge kan snart oppheve sanksjonene mot Burma

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Espen Barth Eide, varsler at tiden for å oppheve sanksjonene mot Burma snart er inne. Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi mener det fortsatt er for tidlig. Reportasje fra Urix, reporter Anders Magnus.

Burmas statlige fjernsyn annonserte tirsdag at myndighetene vil amnesti til 6359 fanger.

Myndighetene erklærte at man vil begynne å løslate «eldre, syke, funksjonshemmede eller andre som har vist god oppførsel» fra i morgen.

Nå håper opposisjonen i landet at mange av de som løslates er blant landets mer enn 1000 politiske fanger.

Dette kan i så fall bety at Norge, EU og USA endelig kan starte avviklingen av sanksjonene mot Burma.

Les mer om sanksjonene nederst i saken.

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi, fredsprisvinner og generalsekretær i National League for Democracy, mener det er for tidlig å oppheve sanksjonene mot Burma.

Foto: NRK

– Støtter utviklingen

Men landet har fortsatt en lang vei å gå i forhold til å bli et «vanlig» demokratisk land.

Ved det svært kritiserte valget i november i fjor tildelte generalene en fjerdedel av plassene til de militære.

– Det hører ikke noe steds hjemme i et parlament, det er ganske uvant for oss. Det vi skal huske på her, er at Myanmar (militærjuntaens eget navn på Burma, journ. anm.) er ved begynnelsen av en omfattende omstilling for å bli et fullverdig demokrati.

Det sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Espen Barth Eide. Han er for tiden på en reise i Burma, hvor spørsmålet om sanksjoner sto høyt oppe på dagsordenen - både hos myndighetene og opposisjonen.

– Jeg opplever at utviklingen går i riktig retning. Det er viktig å støtte opp om dette, å fortsatt stille krav til frigivelse av politiske fanger, men også anerkjenne den utviklingen som har skjedd i landet de siste månedene, sier Barth Eide.

Å ta den rette avgjørelsen, betyr også å velge det rette tidspunktet.

Aung San Suu Kyi, fredsprisvinner og opposisjonsleder i Burma

– Uten sidestykke

Jørn Kristensen i Institute for International Development i Rangoon, sier han hadde regnet med at reformer ville komme, men ikke at utviklingen ville gå så raskt.

– Det som skjer nå er uten sidestykke, sier Kristensen til NRK.

Kristensen, som også er tidligere landdirektør for Flyktninghjelpen i Burma, er ikke tvil om at argumentet for å opprettholde internasjonale sanksjoner mot Burma svekkes dersom politiske fanger løslates.

– Både EU og amerikansk UD er på glid i forhold til å heve sanksjonene. Hinderet er den amerikanske kongressen, som er påvirket av lobbyen i USA og av det burmesiske eksilmiljøet, sier Kristensen.

Han mener eksilmiljøet i USA har egeninteresse av å å framstille regimet i Burma som uforanderlig.

– Delvis er det for å forklare for seg selv hvorfor de reiste fra landet, fordi det er så ille der. Delvis er det fordi de får pengestøtte for å drive opposisjonsarbeid fra eksil. Grunnlaget for dette faller vekk hvis regimet setter i verk reelle reformer, mener Kristensen.

Artikkelen fortstter under bildet.

Daw Khine Khine Nwe

Daw Khine Khine Nwe i Best Industrial Company Ltd mener der er på tide at sanksjonene oppheves.

Foto: NRK

Suu Kyi: – Det er for tidlig

Kristensen mener fredsprisvinner Aung San Suu Kyis holdninger til «det nye Burma» vil bli viktig for vestlige lands tilnærming til landet.

– Aung San Suu Kyi har inntatt en mindre avvisende holdning overfor makthaverne. Hun har en sentral politisk rolle, og dersom hun sier at sanksjonene kan heves vil det nærmest bli oppfattet som et klarsignal til vesten, mener Kristensen.

Hos Burmas ubestridte opposisjonsleder får den norske delegasjonen advarsler om at det er for tidlig å fjerne sanksjonene mot det omstridte regimet.

– Å ta den rette avgjørelsen, betyr også å velge det rette tidspunktet, sier Aung San Suu Kyi til NRK.

Sui Kyi tror ikke nødvendigvis løslatelsen av politiske fanger alene er nok til at man bør oppheve sanksjonene mot landet.

– Når den rette tiden kommer, vil jeg la hele verden få vite det, sier Suu Kyi.

Parlamentspresident U Shwe Mann har sagt til NRK at han ønsker Aung San Suu Kyi velkommen til en politisk rolle i det nye Burma.

– Det vil bli en mulighet for henne å delta i parlamentet. Noe jeg ser frem til med glede, sa U Shwe Mann til NRK i slutten av forrige uke.

– Tiden er inne

Tidspunktet for å oppheve sanksjoner burde ha kommet for lengst, mener mange, både i næringslivet og i pressen.

Opphevelse av sanksjoner vil bety mye for arbeidsplassene i landet, mener Daw Khine Khine Nwe, administrerende direktør i Best Industrial Company.

– Hvem er det man ønsker å straffe? Etterpå bør man se på resultatet, om det virkelig treffer det målet man hadde tenkt, eller ikke. Hvis ikke bør man pårøve å gjøre noe som forandrer ting til det bedre, som å oppheve sanksjonene, sier Khine Khine Nwe til NRK.

– Tidespunktet nærmer seg

Statssekretær Barth Eide mener tidspunktet for å oppheve sanksjonene nærmer seg.

– Jeg har heller ikke så langt på reisen møtt noen som er positive til sanksjonene. Jeg har møtt mange, også fra opposisjonens side, som har sagt hvor problematisk det har vært. Dette er nå et tema vi må diskutere, både hjemme hos oss, men også i det internasjonale samfunnet, når vi synes utviklingen i Myanmar er positiv nok til at det er på tide å fjerne, eller i alle fall begynne å redusere sanksjonene, sier Barth Eide.

– Jeg tror det tidspunktet nærmer seg. Det vi venter på, mer enn noe annet nå, er den løslatelsen av politiske fanger som har blitt varslet, sier Barth Eide.

Norge varsler nå at man ønsker å være i forkant når det gjelder å belønne regimet for ethvert skritt i riktig retning.

– Nå ser vi at det har åpnet seg et mulighetsvindu gjennom de skrittene de så langt har tatt. Vi ønsker å spille våre kort slik at vi er med på å støtte opp om reformkreftene, det tror vi er bra for folket i Myanmar, men også verden for øvrig.

SISTE NYTT

Siste nytt