Normal

Pistorius dømmes til fem år i fengsel

Sør-Afrikas sprintstjerne Oscar Pistorius ble i dag dømt til fem år i fengsel for drapet på modellkjæresten Reeva Steenkamp, men kan slippe ut om 10 måneder, ifølge forsvaret.

Rettens kjennelse

Video: Oscar Pistorius ble i dag dømt til fem år i fengsel.

Oscar Pistorius og Reeva Steenkamp

KJÆRESTER: Oscar Pistorius og Reeva Steenkamp var Sør-Afrikas superpar.

Foto: Lucky Nxumalo / Ap

Like etter klokken 9 i dag ankom Oscar Pistorius rettslokalet i Johannesburg, og dommer Masipa begynte å lese straffeutmålingen, og uten å trekke en mine mottok han dommen.

– Jeg mener samfunnsstraff ikke vil være en passende straff, fortalte dommer Masipa retten i dag, og argumenterte med at det vil sende et feil signal.

Før hun dømte den tidligere sprintstjernen til fem år i fengsel for uaktsomt drap på sin tidligere kjæreste.

Kan slippe ut om 10 måneder

Aktoratet ba tidligere om at sprintstjernen skulle dømmes til ti års fengsel, mens forsvaret har bedt om husarrest og samfunnsstraff.

Masipa la seg omtrent midt mellom.

– En for kort straff vil sende feil signal, en for streng vil vise for lite barmhjertighet, fortalte Masipa retten.

Like etter at retten ble hevet uttalte forsvaret til Pistorius at det ikke kommer til å anke dommen.

Laster Twitter-innhold

– Jeg er bare glad det er over og dette føles som en slags avslutning, sier June Steenkamp, moren til Reeva, til Sky News sin reporter.

Pistorius ble også dømt til tre års betinget fengsel for brudd på våpenloven, men vil sitte maksimalt fem år i fengsel, men forsvaret forventer at han bare vil sone en tidel av straffen. Noe som vil bety 10 måneder bak lås og slå, før han kan søke om prøveløslatelse og hjemmesoning.

Klargjort celle

Ifølge sørafrikanske Eyewitness News har Pretoria Central-fengselet allerede gjort klar en celle til Pistorius, og at han må sone i den stengest bevoktede seksjonen.

12. september ble Pistorius funnet skyldig i uaktsomt drap på kjæresten. Straffeutmålingen skulle etter planen ha vært klar fredag, men ble utsatt til i dag.

Dommeren mente han utvilsomt handlet uaktsomt da han skjøt og drepte sin 29-årige kjæreste med fire skudd gjennom en dør i sitt hjem i Pretoria 14. februar i fjor. Han har selv forklart at han handlet i selvforsvar fordi han trodde hun var en innbruddstyv.

Har lidd nok

I sin avsluttende prosedyre fredag argumenterte forsvarer Barry Rouxfor at sørafrikaneren ikke bør sendes i fengsel, og sa at Pistorius allerede har lidd nok etter å ha drept Reeva Steenkamp.

I sitt sluttinnlegg sa han at Pistorius er blakk etter en lang rettssak.

– Han er ikke bare blakk, men også nedbrutt. Se hva som har skjedd med denne mannen som en gang var på vei opp, sa forsvareren.

Roux sier sprinteren, som har amputert begge beina, handlet i en tilstand av sårbarhet og angst, men at han senere har blitt korsfestet av påtalemyndigheten, mediene og i sosiale medier, hvor han har blitt stemplet som en «kaldblodig morder».

Ba om 10 år

Det sørafrikanske aktoratet ba på sin side om at Pistorius skulle få 10 år fengselsstraff.

Aktor i saken advarte hele tiden mot en mild dom og frykter dette kan ødelegge tilliten til det sørafrikanske rettssystemet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt