NRK Meny
Normal

Paven besøkte land revet opp av krig: - Finn sammen i ulikhet

Pave Frans ba om forsoning da han besøkte Den sentralafrikanske republikk. Presidenten i det skadeskutte landet ba om tilgivelse.

Gå til forsiden

Paven ber om fred mellom kristne og muslimer i Afrika

Africa Pope Central African Republic

Paven ber om fred mellom kristne og muslimer i Afrika

9 bilder

  – Sentralafrikanere har påført sentralafrikanere lidelser det ikke er mulig å sette ord på, sa fungerende president Catherine Samba-Panza da hun tok imot paven i hovedstaden Bangui i dag, skriver Afp.

  På vegne av den styrende eliten og alle som har vært delaktig i landets fall ned i helvete tilstår jeg ondskapen som er gjort gjennom historien og ber om tilgivelse.

  CAFRICA-VATICAN-POPE-AFRICA

  Fungerende president Catherine Samba-Panza sa at sårene i hennes land er laget av dem som har sittet med makten.

  Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

  Soldater i blå hjelmer voktet paven

  Den sentralafrikanske republikk (SAR) har gjennomlevd to år med blodig konflikt mellom kristne og muslimer. Bare siden september er minst 100 mennesker drept. Det er første gang Pave Frans besøker et land som fremdeles er herjet av krig etter at han ble utnevnt til det katolske kirkens øverste leder.

  Arbeid, be, gjør alt for fred, men husk at fred uten kjærlighet, vennskap og toleranse ikke er noe, sa Pave Frans da han besøkte en leir som huser 4000 mennesker fordrevet av på grunn av vold.

  En fredsstyrke på over 12.000 mann er utplassert i landet midt i Afrika. Konflikten i den tidligere franske kolonien brøt ut da opprørere fra den muslimske minoriteten kastet den sittende kristne presidenten Fancois Bozize.

  POPE-AFRICA/ United Nations peacekeepers stands outside the refugee camp of Saint Sauveur before Pope Francis' visit, in the capital Bangui

  FN soldater sørger sikkerheten utenfor flyktningleiren Saint Sauveur i hovedstaden Bangui.

  Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

  Muslimene søker tilflukt i nord

  Flere titusen muslimer har etter dette vandret nordover, noe som har ført til at de muslimske dominerte delene av landet mer eller mindre har skilt seg ut ifra resten av SAR.

  Finn sammen i ulikhet på et vis som er hevet over politiske og religiøse skillelinjer, sa Pave Frans på sakte fransk.

  Før folkemengden ble så vanskelig å styre at han måtte trekke seg tilbake ba han alle om å rope på deres eget språk songo:

  «Vi er alle brødre».

  Africa Pope Central African Republic

  Folk i mengden strekker ut hendene etter sin kirkeleder.

  Foto: Andrew Medichini / Ap

  Messe for fred

  Paven avsluttet søndag kveld besøket med å lede en messe i Notre Dame-katedralen i Bangui. Det er ikke mer enn ett år siden 15 mennesker ble drept av muslimske opprøre inne i kirken.

  Ofrene søkte tilflukt i gudshuset mens volden som herjet hovedstaden var på sitt verste.

  Paven hadde en appell til de i som med urett bruker med våpen.

  – Legg ned disse dødens instrumenter og ta heller som deres våpen; rettferd, kjærlighet og nåde. De ekte garantiene for fred.

  Africa Pope Central African Republic

  Paven med følge ankommer Banguis Notre Dam.

  Foto: Andrew Medichini / Ap

  Paven vil ikke oppholde seg mer enn 24 timer i SAR som er det tredje og siste landet han besøker på sin afrikaturné. Mange mente på forhånd at det var for farlig for paven å besøke SAR.

  Laster innhold, vennligst vent..
  Laster innhold, vennligst vent..

  SISTE NYTT

  Siste nytt