Pause i tilbaketrekking

USAs president George Bush vil hente hjem et begrenset antall soldater fra Irak, men ta en pause etter sommeren, slik general David Petraeus har foreslått.

Bush hilser Petraeus

Bush har flere ganger rådført seg med Petraeus i Irak. Her under et uventet besøk i fjor.

Foto: Charles Dharapak / AP

Etter en langvarig debatt i Kongressen forsvarte Bush i dag Irak-strategien og overlot til sin etterfølger å finne løsningen på den upopulære og kostbare konflikten.

I en tale i Det hvite hus kunngjorde han at han vil følge rådene til sin øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, som har anbefalt at en begrenset tilbakketrekking blir stanset i 45 dager etter juli, slik at sikkerhetssituasjonen kan vurderes.

Høringen avbrutt flere ganger

Skal grille Petraeus om Irak-krigen

Han sa også at han ville kutte ned tjenestetiden for soldater i Irak fra 15 til 12 måneder.

Under talen kom han også med sterke advarsler til Iran.

- Iran har et valg i Irak, og USA vil forsvare sine interesser der mot enhver trussel fra Iran. Iran kan leve i fred med sine naboer, ha en sterk økonomi og sterke kulturelle og økonomiske bånd, eller de kan fortsette å bevæpne, trene og lønne ulovlige militante grupper som terroriserer det irakiske folket, sa han.

Petraeus kom til Det hvite hus.

Petraeus kom i dag til Det hvite hus for konsultasjoner med Bush før talen som presidenten skal holde kl 17.30 i dag norsk tid.

Foto: Ron Edmonds / AP

Overbeviste ikke

Petraeus greide i går ikke å overbevise demokratene om at USA bør bli værende i Irak.

Sammen med USAs ambassadør i Bagdad, Ryan Crocker, avla han rapport om situasjonen i Senatets forsvarskomité, der Clinton er medlem, og i utenrikskomiteen, der Obama sitter.

Petraeus ga en forsiktig evaluering av situasjonen. Han sa det ennå ikke lys i enden av tunnelen, men for å ivareta den framgangen som har vært, ønsker han å stanse tilbaketrekkingen av soldater i 45 dager i juli.

Først da ville han vurdere om sikkerheten er god nok til å fortsette å sende soldater hjem.

Obama sa at det ikke blir mulig å stabilisere situasjonen i Irak uten å trekke inn Iran.

Han sa også at det er nødvendig med mer press på den irakiske regjeringen for å fremme forsoning og at en gradvis tilbaketrekking vil øke presset på regjeringen for å ta ansvar for situasjonen i landet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt