NRK Meny
Normal

Passet er fortsatt beslaglagt

Den norske sykkelturisten som ble anholdt i Den demokratiske republikken Kongo er fortsatt uten passet sitt. UD har vært i kontakt med mannen flere ganger.

Faksimile fra sykkelturistens blogg

En nordmann er fratatt pass etter at han ble anholdt på tur gjennom Kongo. Bildet er faksimile fra mannens blogg.

Foto: Faksimile fra blogg

LES: Ny nordmann gripen i Kongo

Mannen som ble pågrepet i i byen Mbudji Maii midt i Kongo har syklet verden rundt.

Mannen ble raskt løslatt, men er fratatt pass og papirer, og kan derfor ikke reise ut av landet.

Ble banket kraftig opp

Bror til den norske syklisten forteller til NTB at broren ble så kraftig banket opp under arrestasjonen at hørselen på det venstre øret forsvant. Han har snakket med broren på telefon.

- Han sa at han har mistet hørselen på det venstre øret, men han
er visst blitt fortalt at den vil komme tilbake igjen, forteller broren til NTB.

Familien vet foreløpig ikke mye om hva som ellers skjer med nordmannen i Kongo.

UD får ikke tak i nordmannen

Kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i utenriksdepartementet sier at ambassaden i Angola har hatt kontakt med nordmannen flere ganger.

- Ambassaden jobber har hatt kontakt med den norske syklisten i Kongo. Han er fortsatt uten pass. Vi ønsker å høre om han trenger videre assistanse fra norske myndigheter, og om hva slags hjelp han trenger, sier Svenungsen i UD.

- Vi jobber også mot kongolesiske myndigheter for å finne ut hvorfor den norske syklisten ble pågrepet og hvorfor de beholder passet han, legger Svenungsen til.

Etter det UD kjenner til er det ingen kobling mellom denne saken og saken med de to drapstiltalte nordmennene i Kisangani.

LES: - Vi har ikke hatt våpen i Kongo

Skal sykle til Japan

På sin blogg forteller han om sykkelturer gjennom sør- og sentral-Amerika, USA og Kanada og nå på vei gjennom Afrika.

Planen hans er å sykle videre fra Kongo, gjennom Angola og Namibia til Sør-Afrika. Herfra er planen å ta seg opp gjennom øst-Afrika og midtøsten. Deretter sykle gjennom Asia og komme seg til Japan og Australia. Returnere gjennom Russland til Europa og hjem til Norge.

Syklisten opplyser at et av formålene med turen er å samle inn penger til en ideell organisasjon som støtter bærekraftige prosjekter i lokalsamfunn i Afrika og Sør-Amerika.

Blant prosjektene er barnehjem, skoleprosjekter og hjelp til turisme i lokalsamfunn.

- Folk er vennlige

Bloggen hans er sist oppdatert 31. juli. Han forteller der at han startet sykkelturen gjennom Kongo i hovedstaden Kinshasa. Han skriver at folk er vennlige og gjestfrie, og at det ikke har oppstått noen problemer så langt.

Men dette var før han ble pågrepet av politiet i byen Mbudji Maii.

Fraråder reise

Ifølge Utenriksdepartementets reiseråd er den afrikanske staten ikke noe typisk feriemål. Det er utstedt reiseråd for Den demokratiske Kongo der UD fraråder reise til eller opphold i de nordlige og østlige deler av landet. Også i resten av landet er det grunn til å utvise aktsomhet, ifølge UD.

Når det gjelder sikkerhet i Kongo skriver UD på sine nettsider: Man frarådes fra å reise alene i bil utenfor Kinshasa og helst flere biler i følge. Risikoen er stor for å bli utsatt for mer eller mindre offisielle kontroller og trakassering av politi og militære.

Det finnes ingen redningstjeneste som kan påkalles om ulykken er ute, og det er derfor vanskelig å få nødvendig hjelp ved behov, fortsetter UD.

Dersom man har forvoldt personskade, kan det av hensyn til egen sikkerhet anbefales at man kjører til nærmeste politistasjon eller hotell/ambassade og der melder fra om ulykken, samtidig melder man fra til sine egne kontakter, skriver UD på sine nettsider.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt