NRK Meny
Normal

Partifeller gjør opprør mot Merkel

BERLIN (NRK): Tålmodigheten blant flere av Angela Merkels partifeller er slutt. Nå varsler stadig flere at de vil stemme imot en ny lånepakke til Hellas.

Klaus-Peter Willsch, CDU

Den tyske parlamentarikeren Klaus-Peter Willsch (CDU) er en av flere fra Kristendemokratene som vil stemme imot sin egen partileder Angela Merkel om nok en redningspakke til Hellas.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Onsdag stemmer den tyske Forbundsdagen over en tredje redningspakke til Hellas. Denne gang et kriselån på 86 milliarder euro.

Tyskland er det landet som har lånt Hellas mest penger og flere begynner nå å bli mektig lei. I forbundskansler Angela Merkels eget parti, Kristendemokratene, er det flere som varsler at de vil stemme imot nok en redningspakke.

– Jeg har helt siden starten ment at den europeiske redningspolitikken, hvor man forsøker å bekjempe høy gjeld med enda høyere gjeld, er feil, sier Klaus-Peter Willsch til NRK.

Han har sittet i Forbundsdagen for Merkels parti siden 1998.

– Jeg mener at de grunnleggende prinsippene for eurosamarbeidet er brutt, prinsippene om at man selv må betale sin egen gjeld. Og jeg syns ikke noe om at kommende generasjoner skal betale for dette, fortsetter Willsch.

Stadig flere imot

Allerede i 2010 fikk han mye oppmerksomhet da han sammen med fire andre stemte imot den første redningspakka til Hellas. Tidligere i sommer fikk han flere med på laget, da hele 65 av Merkels partifeller ikke ville støtte nye forhandlinger med Hellas.

Onsdag kan enda flere av de 311 representantene fra Kristendemokratene stemme imot. Ifølge nyhetsbyrået Reuters ligger det an til at så mange som en fjerdedel av representantene vil vise partilederen ryggen.

– Jeg håper vi med dette kan stanse eurounionen fra å bli en overføringsunion. For det var aldri meningen med eurosonen. Hensikten var derimot en valutaunion der enhver feier for sin egen dør. Det kan ikke være forventet at vi skal hjelpe alle, vi har våre egne oppgaver å løse, sier Willsch.

Selv om han taler partilederen midt imot, mener han ikke at hun må gå. Det er heller ikke et alternativ for ham å bytte parti.

– Nei, nei. Når man ser på de andre fraksjonene i Forbundsdagen så ville det ikke vært noe bedre med dem. Men, vi er mange i Kristendemokratene som har betenkeligheter og nå forsøker vi å skaffe oss mer rom, sier Willsch.

Rolig Merkel

Angela Merkel selv ble søndag i et intervju med den tyske tv-kanalen ZDF konfrontert med at flere av hennes egne partifeller vil bryte rekkene og ikke støtte det som etter hvert har blitt Merkels prestisjeprosjekt. Det tok hun med sin sedvanlige, knusende ro.

– Alle har rett til å mene det de vil, men det er flertallet som bestemmer, sa Merkel.

Etter all sannsynlighet blir lånepakken vedtatt onsdag, for Merkel har støtte både fra Sosialdemokratene og De Grønne i Forbundsdagen.

Likevel, med opprøret i eget parti, har hun fått et sterkt signal om at det bør bli svært lenge til neste gang regjeringen ber Forbundsdagen om mer penger til Hellas.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt