Hopp til innhold

Panda-diplomati fører Kina og Frankrike nærmere hverandre

To kinesiske pandabjørner ble i helgen flydd fra Kina til Frankrike i en spesialdesignet jumbojet, som en del av at høyt diplomatisk spill.

Video Pandabarna på plass i Frankrike

NETT-TV Pandaene Huan Huan og Yuan Zi på plass i Frankrike, der de skal bo i minst ti år.

To kinesiske pandaer fikk velkomst på rød løper da de ankom Paris i dag for å starte et nytt liv i en dyrepark etter at Kinesiske myndigheter la politiske uoverensstemmelser til side og strakk ut en diplomatisk bjørnelabb.

Huan Huan, panda

Huan Huan, på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris, kikker ut av buret han ble fraktet fra Kina til Frankrike i.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

VIP

De to svarte og hvite utrydningstruede bjørnene blir kalt for VIP, Very Important Pandas, i franske medier. I dag ankom de Charles de Gaulle-flyplassen etter en lang reise fra Sichuan-provinsen i Kina med en spesialdesignet Boeing 777-maskin dekorert med, nettopp, pandabjørner.

Kinas ambassadør i Paris, en fransk parlamentsmedlem og ansatte ved dyreparken der pandaene skal bo tok imot paret på flyplassen, før de ble eskortert av politiet til deres nye hjem i Loire-dalen.

På lån i ti år

De to pandaene, som heter Huan Huan (Lykkelig) og Yuan Zi (Tjukken), er de første pandabjørnene som blir sendt fra Kina til Frankrike siden 1973. Da ble to pandaer gitt til president Georges Pompidou: Den ene døde like etter ankomsten til Frankrike, mens den andre levde helt til år 2000.

Publikum må vente til 11. februar før de kan se pandaene i Beauval-dyreparken, der de skal bo sammen med 4 600 andre dyr inntil utlånsperioden fra Kina går ut om ti år.

I parken skal de bo i et inngjerdet område dekorert med marmorløver og kinesiske pagoder.

Pandaer i Kina

Yuan Zi (t.v.) og Huan Huan i Sichuan-provinsen før avreise til Kina.

Foto: AFP PHOTO / Afp

– Lærer fransk

– De hadde en fin flytur. De spiste masse underveis. De har allerede startet på franskopplæringen, og jeg er sikker på de vil lære masse de neste ukene, sa den kinesiske ambassadøren til nyhetsbyrået AFP med et smil, og la til at bjørnene er et symbol på vennskapet mellom de to nasjonene.

De tre år gamle pandabjørnene kunne forsyne seg av 50 kilo frukt og bambusgrener om bord i flyet, som brukte 11 timer fra Kina til Frankrike.

FedEx Panda express

Det spesialdesignede cargoflyet som fraktet pandaene fra Kina til Frankrike.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Høyt diplomatisk spill

Forholdet mellom Kina og Frankrike har vært ganske kjølig de siste årene, og pandautlånet er et viktig symbol fra Kina om at de ønsker bedre forhold i den kommende tiden. Utlånet er kommet i stand etter samtaler og forhandlinger på høyt diplomatisk nivå.

Det finnes om lag 1 600 ville pandabjørner igjen i Kina, mens om lag 300 holdes i fangenskap, fleste i Kina.

LES OGSÅ: Dyrepasserne kler seg ut som pandaer

LES OGSÅ: Pandagutt født i Dyreparken

SISTE NYTT

Siste nytt