Video viser Brooks løpe fra politiet – blir skutt og drept

Det var store opptøyer i Atlanta etter at Rayshard Brooks (27) ble drept av politiet fredag. Video viser hvordan han ble drept.

Sterke bilder: Politiets egne opptak og overvåkningskameraer viser at Rayshard Brooks (27) ble skutt av politiet i Atlanta fredag kveld.

Video: Georgia Bureau of Investigation. Politiets egne opptak og overvåkningskameraer viser at Rayshard Brooks (27) ble skutt av politiet i Atlanta fredag kveld. Obs: Sterke bilder.

Rayshard Brooks (27) ble skutt av politiet i Atlanta fredag kveld. Hendelsen fant sted utenfor en Wendy's-restaurant sør i byen.

Brooks lå og sov i en bil som stod i veien for kundene som skulle til restauranten. Da ble politiet tilkalt, og 27-åringen skal ikke ha bestått en promilletest på stedet.

Han skal ha satt seg til motverge da politiet forsøkte å pågripe ham ved hjelp av elektrosjokkvåpen.

Overvåkningsbilder fra parkeringsplassen skal vise at Brook fikk tak i elektrosjokkpistolen til politiet, og løp fra området.

En politibetjent løp etter, og Brooks skal da ha snudd seg og rettet elektrosjokkvåpenet mot politibetjenten.

– Det var da betjenten trakk pistolen sin og skjøt Brooks, forteller Vic Reynolds fra delstatens kriminalpolitisentral, som etterforsker saken.

Brooks døde senere på sykehuset.

Hendelsen skjer i en tid hvor det er opprør og store protester mot politivold og rasisme i USA etter at George Floyd døde under en pågripelse i Minneapolis i mai.

Police Shooting Atlanta

Politiet forsøker å kontrollere demonstranter utenfor restauranten i Atlanta.

Foto: Ben Gray / AP
Opptøyer i Atlanta etter at mann ble skutt av politiet.

Restauranten Wendy's ble satt i brann etter at Rayshard Brooks ble skutt og drept av politiet på parkeringsplassen.

Politibetjent sagt opp, politisjef går av

Også en av politibetjentene ble fraktet til sykehuset, men ble senere utskrevet.

– Politibetjenten som skjøt og drepte Brooks er blitt sagt opp, forteller talsmann for politiet i Atlanta, Carlos Campos til CNN.

En annen politibetjent som var involvert er blitt satt til administrative oppgaver.

En kopi av overvåkningsvideoen vil bli offentlig for publikum, skriver guvernør Brian Kemp i en pressemelding.

Laster Twitter-innhold

Mindre enn 24 timer etter at Rayshard Brooks ble skutt, kunngjorde politisjef Erika Shields at hun trekker seg fra sin stilling.

Atlanta-ordfører Keisha Lance Bottoms kunngjorde at hun hadde akseptert politisjefens fratredelse på en pressekonferanse lørdag, skriver Washington Times.

– Det er et klart skille mellom det du kan gjøre og hva du bør gjøre. Jeg mener at dette ikke var berettiget bruk av dødelige virkemidler, sier Bottoms.

Police Shooting Atlanta

Demonstranter utenfor Wendy's i Atlanta.

Foto: Hyosub Shin / AP

Store protester

Lørdag samlet demonstranter seg utenfor restauranten Wendy's, der Brooks ble skutt. De beveget seg også ut på motorveien og stanset trafikken.

Restauranten sto i brann natt til søndag norsk tid. Flere biler skal også ha blitt påtent, og brannmannskapene sliter med å komme til på grunn av demonstrasjonene.

Politiet har brukt tåregass og sjokkgranater for å spre demonstrantene ved restauranten, skriver CNN. Minst 36 personer er arrestert.

En gruppe demonstranter har også samlet seg utenfor en politibase i nærheten av Grant Park.

– Folk er opprørt. De vil vite hvorfor deres kjære bror Rayshard Brooks ble skutt og drept. Han lå og sov i passasjersetet og gjorde ikke noe som helst, sier Gerald Griggs i borgerrettighetsorganisasjonen NAACP.

Brooks-familiens advokat, Chris Stewart, sier øyenvitner har fortalt at Brooks snakket rolig med politiet, og at han ikke var voldelig.

Han mener politiet kunne ha fått kontroll på 27-åringen med ikke-dødelige virkemidler.

Brooks etterlater seg tre døtre og en stesønn. Ifølge Stewart hadde Brooks feiret bursdagen til sin åtte år gamle datter fredag.

Police Shooting Atlanta

Demonstranter blokkerte motorveien I75.

Foto: Ben Gray / AP

SISTE NYTT

Siste nytt