Opprørerne viser frem Misrata

Mens Muammar al-Gaddafis soldater fortsetter den brutale bombingen av Misrata, viser opprørerne oss rundt i byen.

Video Oppørere i Misrata, Libya

Opprørerne stumper røyk og tråkker på et bilde av Muammar al-Gaddafi.

Misrata er Libyas tredje største by, og har lenge blir kraftig bombardert av Gaddafis soldater. En lege i byen har anslått at minst 1000 mennesker er drept i løpet av de siste seks ukene, og det meldes om mangel på vann, mat og medisiner.

Konflikten i Libya har så langt kostet minst 10.000 mennesker livet og såret 55.000, ifølge tall fra opprørerne.

– Vi tok bilen etter at vi drepte dem

I en video som nyhetsbyrået Reuters i dag har sendt ut, kan du bli med opprørerne rundt i byen. De væpnede opprørerne tar seg i videoen blant gjennom utbombede og brente bygninger, og speider etter Gaddafis soldater i gatene.

En opprører viser frem en bil med med et anti-stridsvognvåpen, som de har tatt fra Gaddafis soldater.

– Vi tok bilen fra Gaddafis menn etter at vi drepte dem. Vi har malt bilen slik at vi kjenner den igjen, sier opprøreren.

Nøden i Misrata er stor, men opprørerne er positive og viser ofte V-tegnet til fotografen. Mot slutten av videoen er de fremme ved et portrett av Gaddafi, mannen som har styrt Libya i 41 år. Opprørerne både tråkker på og stumper sigaretter i øynene på gateportrettet av mannen som leder styrkene som nå forsøker å knuse byen.

Skuffet over Nato

Innbyggerne i Misrata har vært misfornøyde med Natos tafatte innsats: Mens byen blir bombet sønder og sammen av Gaddafis soldater, kan de høre Nato-flyene sirkle over byen.

Minst tre opprørere er blitt drept og minst 17 er såret i hovedgaten i Misrata dag, melder nyhetsbyrået AFP.

Mens opprørerne har kontroll over store deler av det østlige Libya, er Misrata den eneste byen de til en viss grad kontrollerer i vest.

Video Amatørvideo fra Misrata, Libya

I denne amatørvideoen kan du se utbrente stridsvogner som er forlatt av Gaddafis soldater.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt