Hopp til innhold

Hører Nato-fly mens byen ødelegges

Mens Misrata blir bombet sønder og sammen av Gaddafis soldater, kan innbyggerne høre Nato-flyene sirkle over byen. De spør seg nå hvorfor koalisjonsstyrkene ikke stanser massakren.

Det er ifølge nyhetsbyrået Reuters økende frustrasjon hos franske og britiske ledere over at Nato-styrkenes flyforbudssone og luftangrep ikke har gitt de libyske opprørerne overtaket i kampen for å avslutte Muammar al-Gaddafis 41 år som leder av Libya.

Nekter å bombe sivile mål

Men - og mer akutt enn målet om at opprørerne skal få overtaket og klare å fjerne Gaddafi fra makten - koalisjonsstyrken har ikke engang klart å stanse Gaddafi-styrkenes bombing av byen Misrata, der det rapporteres om en marerittlignende situasjon.

Byen kontrolleres av opprørerne, men det skal også være kamper mot Gaddafis soldater inne i selve byen. Én rapport hevder at etter at opprørerne slo Gaddafi-soldater tilbake til en skofabrikk, hvorfra de bombet boligområder i byen, nektet Nato å bombe fabrikken fordi den er et sivilt mål. Opprørerne skal til slutt likevel ha klart å tvinge Gaddafis soldater til retrett, før de brant ned fabrikken.

Storbritannia og Frankrike foretar de fleste av Nato-styrkenes operasjoner i Libya, etter at USAs president Barack Obama ga sine styrker ordre om å ikke innta førersetet i kampene.

De fleste andre land foretar ikke direkte angrep mot Gaddafis soldater, men opprettholder flyforbudssonen slik at Gaddafis styrker ikke får angrepet det libyske folket fra luften.

Hører Nato-flyene over byen

Ifølge en Misrata-innbygger som CNN har snakket med, ble 23 personer drept og 104 såret på søndag, mens én ble drept og ni såret av Gaddafi-soldatenes bomber og granater mot byen mandag.

Nyhetsbyrået AFP har snakket med lege Mohammed Ahmed Eifagieh, som sier at 1000 personer er drept i Misrata de siste seks ukene. Ifølge Khaled Abu Falgha, direktør ved byens største sykehus, er omtrent 80 prosent av de drepte sivile.

Mange av de som fraktes til sykehusene er skutt i hodet og halsen, de foretrukne målene for snikskyttere.

Konflikten i Libya har så langt kostet 10.000 mennesker livet og såret 55.00, ifølge tall fra opprørerne.

Det bombes også i havneområdet, det eneste stedet som innbyggerne kan motta nødhjelp. Opprørerne advarer ifølge Sky News mot en forestående massakre dersom Nato ikke trapper opp angrepene.

– Mens alt dette skjer har ikke Nato gjort noen ting, sier mannen som av sikkerhetsgrunner kaller seg Mohammed til CNN. Han sier til den amerikanske nyhetskanalen at det er fire dager siden koalisjonsstyrkene sist gikk til angrep.

Innbyggerne i Misrata er derfor skuffet over den Nato-ledede koalisjonen. De kan høre Nato-flyene sirkle over byen, men Gaddafis soldater har sluttet å flykte fra dem.

– Gaddafis soldater er ikke lenger truet av Nato. Nato-flyene suser rundt mens ødeleggelsene fortsetter, sier Mohammed.

– Vil ikke ned på Gaddafis nivå

Nato opplyser at de ikke kommenterer pågående operasjoner, og vil verken bekrefte eller avkrefte rapporter om hva koalisjonsstyrken foretar seg i Misrata eller i resten av Libya. Men i en uttalelse søndag kunne Nato informere at det ble utført 142 oppdrag på lørdag, hvorav 42 var luftangrep.

FN opplyste mandag at organisasjonen var kommet til enighet med libyske myndigheter - Gaddafi-siden - om at det skal tillates humanitær hjelp i de områdene som er under myndighetenes kontroll. Misrata er i hovedsak i opprørernes hender.

For at hjelpearbeidere skal kunne gjøre godt i Misrata, må kampene stanse. Men myndighetene har ikke lovet noen våpenhvile i byen. Gaddafis soldater har tatt av seg uniformene, gjemmer seg på takene av moskéer, ved skoler og blant kvinner og barn.

Natos Libya-sjef Charles Bouchard kaller Gaddafi-soldatenes taktikk amoralsk.

– Når jeg blir spurt om hvorfor jeg ikke foretar meg noe, svarer jeg at jeg ikke vil synke ned på hans nivå. Jeg kriger ikke slik han gjør. Min jobb er å hjelpe befolkningen, sier Bouchard til canadisk TV.

SISTE NYTT

Siste nytt