Fulgt av titusener da han overgav seg

Den venezuelanske opposisjonslederen Leopoldo Lopez ble fulgt av tusenvis av tilhengere da han meldte seg selv til landets sikkerhetsstyrker.

Leopoldo Lopez

Leopoldo Lopez bad sine tilhengere slutte å blokkere veien for at kjøretøyet til sikkerhetsstyrkene han overgav seg til skulle komme frem.

Foto: LEO RAMIREZ / Afp

Opposisjonsleder Leopoldo Lopez overgir seg

Leopoldo Lopez i det han overgir seg.

Foto: JORGE SILVA / Reuters

Lopez har vært etterlyst av landets politimyndigheter, mistenkt for å ha organisert dødelige demonstrasjoner i landets hovedstad Caracas. Demonstrantene endte i sammenstøt med politiet og tre døde personer. I går ble ytterligere en student drept under en demonstrasjon i byen Carupano øst i landet.

Lopez er siktet for drap og ødeleggelse av offentlig eiendom.

Voktet av politiet

Opposisjonslederen holdt først en tale til et massemøte med 5000 fremmøtte, før han meldte seg for en politipatrulje som overvåket møtet.

– Vi har ikke noe å skjule. Det er vår lovmessige rett å demonstrere fredelig mot dem som styrer landet, sa Lopez, som i likhet med tilhengerne var kledd i hvitt for å understreke at de står for ikkevold.

– Jeg overgir meg til et urettferdig rettssystem, sa den USA-utdannede tidligere ordføreren.

Han la til at han håpet at arrestasjonen av ham ville åpne øynene på mange venezuelanere slik at de selv – ifølge Lopez – kan se hvor mer og mer undertrykkende regimet som president Nicolás Maduro står i spissen for er i ferd med å bli, og hvordan Maduro og hans forgjenger Hugo Chávez har styrt landet ut i et økonomisk uføre.

Opposisjonspolitikerne forsøkte å roe ned folkemengden etter at Lopez var pågrepet. Den planlagt fredelig marsjen ble avbrutt da tungt væpnede sikkerhetsstyrker sperret veien og nektet marsjdemonstrantene å følge den planlagte ruten.

Dette satte sinnene i kok, og som svar blokkerte demonstrantene veien for det pansrede kjøretøyet som skulle frakte Lopez til avhør. Det endte med at hovedpersonen selv grep megafonen og bad tilhengerne flytte seg, slik at bilen kom frem.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Opposisjonsmarsj i Caracas, Venezuela

Opposisjonen samlet tusenvis i gatene i den østre delen av hovedstaden.

Foto: CHRISTIAN VERON / Reuters

Motdemonstrasjon

Også de som støtter Maduro hadde tatt til gatene, slik at deler av hovedstaden var et skue av demonstrasjoner.

Den nå arresterte politikeren skal ifølge BBCs korrespondent på stedet ha tatt beslutningen om å lede marsjen enn annen vei, for å unngå sammenstøt med støttemarsjen for Maduro, som skulle til presidentpalasset.

Lopez skal også ha gitt instrukser om at opposisjonsmarsjen måtte stanse før den nådde innenriksdepartementet, trolig for å unngå ytterligere provokasjoner.

Sammensvergelse

Maduro har beskyldt Lopez for å stå bak et fascistisk plott for å styrte ham.

Presidenten hevder at også USA deltar i den samme sammensvergelsen og bidrar til å organisere demonstrasjonene, noe den amerikanske regjeringen nekter for. I går fikk tre amerikanske diplomater beskjed om å forlate landet.

Opposisjonstilhengere marsjerer i gatene i Caracas

Også tilhengere av president Maduro møtte opp i stort antall for å vise styrke.

Foto: HO / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt