NRK Meny
Normal

Oppløser parlamentet i Israel og lyser ut nyvalg

Israelsk statsminister Benjamin Netanyahu beskylder sine koalisjonspartnere for sammensvergelse og sender landet ut i en regjeringskrise.

Statsminister Benjamin Netanyahu kommer til regjeringsmøte

Statsminister Benjamin Netanyahu oppløste i dag nasjonalforsamlingen og har utlyst nyvalg 17. mars.

Foto: POOL / Reuters

17. mars neste år skal Israel går til urnene. To år før planene. Det melder Israelsk radio i dag.

Splittet

Det har lenge vært stor splittelse i den israelske koalisjonsregjeringen og i går fikk finansminister Yair Lapid og justisminister Tzipi Livni beskjed om å levere inn nøklene sine.

Ifølge den israelske avisen Haaretz anklager Netanyahu Lapid og Livni for sammensvergelse og gir dem skylden for krisen.

– De siste ukene, helt fram til i dag, har ministrene Lapid og Livni angrepet regjeringen som jeg leder. Jeg vil ikke lenger tolerere en opposisjon på innsiden av regjeringen, sier Netanyahu i en uttalelse i går kveld.

Yair Lapid leder sentrum-venstre-partiet Yesh Atid, mens Livni leder sentrumspartiet Hatnuah. Partiene, som utgjør to av de tre regjeringspartiene, har 25 av koalisjonens 68 seter i Knesset, den israelske nasjonalforsamlingen.

Regjeringskoalisjonen ble dannet etter valget i 2013. Neste planlagte valg i Israel skulle finne sted i 2017, nå skjer det to år før tiden.

Den israelske koalisjonsregjeringen har vært splittet i flere saker, blant annet utforming av statsbudsjettet, der nylig avgåtte finansminister Lapid aldri klarte å få innført sin momspolitikk. De har heller ikke klart å enes om det betente spørsmålet om Israel skal definere som en jødisk stat.

Støtte til Netanyahu

Flere eksperter spekulerer nå i om Netanyahu veldig bevist satser på en kort valgkamp.

For på en meningsmåling som ble offentliggjort denne uken, viser nemlig at Netanyahu etter all sannsynlighet ville gått inn i sin fjerde periode som statsminister dersom valget hadde vært i dag.

Høyrepartier i landet har stor støtte i folket, påpeker statsviter Abraham Diskin ved Det hebraiske universitet i Jerusalem.

– De får mest støtte på meningsmålingene, og det betyr at det er en god mulighet for at Netanyahu vil fortsette som statsminister, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt