Opplever lignende symptomer som USAs Cuba-diplomater

Amerikanere sier de opplever lignende symptomer som diplomater med mystiske helseplager etter Cuba-opphold.

Helseplager

Opplysningene er ikke bekreftet fra offisielt hold, men utenriksdepartementet oppfordrer alle amerikanske borgere som har symptomer etter å ha vært på Cuba, om å oppsøke lege.

Foto: Yamil Lage / AFP

USAs utenriksdepartement har fått en håndfull meldinger fra amerikanere som sier de opplever symptomer som minner om helseplagene til USAs diplomater på Cuba, melder nyhetsbyrået Reuters.

Opplysningene er ikke bekreftet fra offisielt hold, men utenriksdepartementet oppfordrer alle amerikanske borgere som har symptomer etter å ha vært på Cuba, om å oppsøke lege.

Forrige uke utstedte USA en advarsel til amerikanere om å reise til Cuba.

Mystiske helseplager

Det kan høres ut som en science fiction-roman, helseplagene som har rammet 21 amerikanske diplomater utstasjonert på Cuba.

Hørselstap og taleproblemer, konsentrasjonsvansker og mild hjerneskade, hevelse i hjernen, kvalme, svimmelhet, balanseproblemer, alvorlig hodepine og tinnitus – er alle plager som diplomatene fra USA og Canada har fått under opphold på Cuba.

CUBA

AMBASSADE: Det kan høres ut som en science fiction-roman, helseplagene som har rammet 21 amerikanske diplomater utstasjonert på Cuba.

Foto: Yamil Lage / AFP

Amerikanske etterforskere prøver nå å finne ut av hva som har skjedd, og sier at det hele ikke henger på greip.

De amerikanske diplomatene har kalt det et «helseangrep». Noen av angrepene er begrenset til bestemte rom eller deler av rom med laserpresisjon.

Cuba benekter enhver befatning med saken og har sagt at den blir etterforsket.

Utviste cubanske diplomater

Tirsdag ble det klart at 15 diplomater på den cubanske ambassaden i Washington D.C. må forlate landet innen syv dager. USA mener Cuba ikke har gjort nok for sikkerheten til amerikanske diplomater i Havanna.

Rex Tillerson

TILLERSON: Den amerikanske utenriksministeren Rex Tillerson har trukket tilbake 60 prosent av de amerikanske diplomatene i Havanna.

Foto: Andrew Harnik / AP

– Avgjørelsen kommer etter at Cuba ikke klarte å sikre at diplomatene våre er trygge, i samsvar med Wien-konvensjonen, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson en uttalelse.

Diplomatene har hevdet å ha blitt utsatt for høyfrekvente og smertefulle lyder, både på ambassaden og der de bor.

USA har trukket tilbake 60 prosent av de amerikanske diplomatene fra Havanna.

SISTE NYTT

Siste nytt