Opplever lignende symptomer som USAs Cuba-diplomater

Amerikanere sier de opplever lignende symptomer som diplomater med mystiske helseplager etter Cuba-opphold.

Helseplager

Opplysningene er ikke bekreftet fra offisielt hold, men utenriksdepartementet oppfordrer alle amerikanske borgere som har symptomer etter å ha vært på Cuba, om å oppsøke lege.

Foto: Yamil Lage / AFP

USAs utenriksdepartement har fått en håndfull meldinger fra amerikanere som sier de opplever symptomer som minner om helseplagene til USAs diplomater på Cuba, melder nyhetsbyrået Reuters.

Opplysningene er ikke bekreftet fra offisielt hold, men utenriksdepartementet oppfordrer alle amerikanske borgere som har symptomer etter å ha vært på Cuba, om å oppsøke lege.

Forrige uke utstedte USA en advarsel til amerikanere om å reise til Cuba.

Mystiske helseplager

Det kan høres ut som en science fiction-roman, helseplagene som har rammet 21 amerikanske diplomater utstasjonert på Cuba.

Hørselstap og taleproblemer, konsentrasjonsvansker og mild hjerneskade, hevelse i hjernen, kvalme, svimmelhet, balanseproblemer, alvorlig hodepine og tinnitus – er alle plager som diplomatene fra USA og Canada har fått under opphold på Cuba.

CUBA

AMBASSADE: Det kan høres ut som en science fiction-roman, helseplagene som har rammet 21 amerikanske diplomater utstasjonert på Cuba.

Foto: Yamil Lage / AFP

Amerikanske etterforskere prøver nå å finne ut av hva som har skjedd, og sier at det hele ikke henger på greip.

De amerikanske diplomatene har kalt det et «helseangrep». Noen av angrepene er begrenset til bestemte rom eller deler av rom med laserpresisjon.

Cuba benekter enhver befatning med saken og har sagt at den blir etterforsket.

Utviste cubanske diplomater

Tirsdag ble det klart at 15 diplomater på den cubanske ambassaden i Washington D.C. må forlate landet innen syv dager. USA mener Cuba ikke har gjort nok for sikkerheten til amerikanske diplomater i Havanna.

Rex Tillerson

TILLERSON: Den amerikanske utenriksministeren Rex Tillerson har trukket tilbake 60 prosent av de amerikanske diplomatene i Havanna.

Foto: Andrew Harnik / AP

– Avgjørelsen kommer etter at Cuba ikke klarte å sikre at diplomatene våre er trygge, i samsvar med Wien-konvensjonen, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson en uttalelse.

Diplomatene har hevdet å ha blitt utsatt for høyfrekvente og smertefulle lyder, både på ambassaden og der de bor.

USA har trukket tilbake 60 prosent av de amerikanske diplomatene fra Havanna.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Her blir den antatte gjerningsmannen pågrepet

En bil har rast gjennom en gågate i den tyske byen Trier. Minst to personer er døde og minst 15 er alvorlig skadet.

Vaksinering av befolkningen er i gang i Moskva

MOSKVA(NRK): De som ønsker det, kan nå bestille time for vaksinering mot koronavirus i Moskva fylke. Selv om det foreløpig foregår i liten skala, er trolig russerne først i verden med å tilby vaksine til befolkningen.