NRK Meny
Normal

Finner ikke årsaken til at 21 amerikanske diplomater på Cuba har blitt syke

Diplomater fra USA og Canada har fått helseproblemer som følge av uforklarlige angrep.

Den amerikanske ambassaden i Havanna.

AMBASSADE: Det er blant annet her på den amerikanske ambassaden i Havanna, at flere amerikanske diplomater skal ha blitt utsatt for et angrep.

Foto: Desmond Boylan / AP

Hørselstap og taleproblemer, konsentrasjonsvansker og mild hjerneskade, hevelse i hjernen, kvalme, svimmelhet, balanseproblemer, alvorlig hodepine og tinnitus – er alle plager som diplomatene fra USA og Canada har fått under opphold på Cuba.

De første mistankene var rettet mot kubanerne og såkalte soniske angrep – enheter som sender lyder som ikke kan høres av mennesker, men som kan forårsake store skader.

En av diplomatene som er rammet av helseplagene, forteller nyhetsbyrået Ap at han fra sengen på hotellet The Capri hørte en skrapende lyd, men når han flyttet seg få meter ble det helt stille. Tilbake i sengen hørte han skrapelyden på nytt.

Likevel er en diagnose som mild hjerneskade, en usannsynlig følge av lyd, sier flere eksperter.

«Helseangrep»

Det kan høres ut som en science fiction-roman, helseplagene som har rammet 21 amerikanske diplomater utstasjonert på Cuba.

Amerikanske etterforskere prøver nå å finne ut av hva som har skjedd, og sier at det hele ikke henger på greip.

De amerikanske diplomatene har kalt det et «helseangrep». Noen av angrepene er begrenset til bestemte rom eller deler av rom med laserpresisjon.

Cuba benekter enhver befatning med saken og har sagt at den blir etterforsket.

Trolig ikke soniske angrep

Flere av ofrene har blitt bedre etter at de forlot Cuba. FBI, som har feid rommene på leting etter årsaken til diplomatenes helseplager, har ikke funnet noe som helst.

Cuba og USA

CUBA OG USA: Forholdet mellom USA og Cuba har vært anstrengt og kjølig i mange år. Den diplomatiske kontakten ble gjenopptatt av Barack Obama og Raul Castro i 2015.

Foto: Alan Diaz / AP

– Ingenting av dette har en naturlig forklaring, sier Fulton Armstrong, som tidligere jobbet for CIA på Cuba lenge før USA gjenåpnet sine ambassader der.

Forholdet mellom USA og Cuba har vært anstrengt og kjølig i mange år. Den diplomatiske kontakten ble gjenopptatt av Barack Obama og Raul Castro i 2015.

– Dette er bare mysterium etter mysterium, etter mysterium, sier han til Ap.

Undersøker

Dette har forvirret FBI og andre amerikanske etterretningsorganer som har undersøkt hva som egentlig har skjedd på Cuba.

– Vi undersøker fortsatt dette, sier Heather Nauert, talsperson for det amerikanske innenriksdepartementet torsdag.

I mai utviste Washington to kubanske diplomater for å protestere mot den kubanske regjeringens manglende evne til å beskytte de amerikanske diplomatene som tjenestegjør i landet.

Etterforskere har ser på flere teorier om mulige angrep – det kan ha vært den kubanske regjeringen, en falsk fraksjon av det cubanske militæret, et tredjeland som for eksempel Russland, eller en kombinasjon av alle disse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt