NRK Meny
Normal

Tidligere svensk minister opplevde syklonen på nært hold

Sveriges tidligere integrerings- og likestillingsminister, Jens Orback, var i Burma da syklonen brøt ut.

Syklonen i Burma
Foto: Democratic Voice of Burma / AP

Jens Orback bodde på et hotell midt i hovedstaden Rangoon da syklonen brøt ut. Han hadde fått advarsler om at den var på vei, men ble overrasket av kreftene.

- Taket på hotellet raste inn, strømmen gikk og verken TV, radio eller telefoner fungerte. Dette førte til mangel på informasjon, sier han til svenske Aftonbladet i dag.

Forsøkte å gå ut

Jens Orback

Jens Orback befant seg midt i syklonens herjinger.

Foto: DAN HANSSON / SvD / SCANPIX / SCANPIX

Han var i Burma i forbindelse med den kommende folkeavstemninga om en ny konstitusjon om landets demokati, men måtte avlyse mange av møtene. Når det blåste som verst holdt han seg innendørs, men når stormen stilnet litt forsøkte han å komme seg på et møte.

- Vi gikk gjennom løv, glass og flygende trær. Men vi innså at det var for farlig, og ble nødt til å vende tilbake, forteller han.

Urolig for de fattige

Orback er urolig for alle menneskene han hadde møtt tidligere på dagen.

- De sa at de aldri hadde sett noe liknede før. De bodde i små, skrøpelige skjul, og når vinden blåser som verst er det de som blir hardest rammet, forteller han.

Han ble overrasket over myndighetenes passivitet i etterkant.

- Hele den første dagen var det kun sivile som hjelp til med redningsarbeidet. Først dagen etter var politi, militæret og brannmenn på plass.

Anklager juntaen

USAs førstedame kommenterte situasjonen i Burma i kveld, og hun anklaget militærjuntaen i Burma for ikke å ha varslet folket i tide.

Hun mente også at det vil være "svært merkelig" dersom myndighetene avholder folkeavstemningen om ny grunnlov til helgen som planlagt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt