Dyrker opium i tidligere dansk militærleir

HELMAND (NRK): Der danske soldater for kort tid siden bodde og patruljerte i Helmand i Afghanistan dyrker lokale bønder nå opium. 40 prosent av all opium i verden kommer fra Helmand.

Noor Ali dyrker opium i Helmand i Afghanistan

Der danskene tidligere hadde sin militærbase i Helmans, dyrker Noor Ali nå opuim.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

Langs karrige sletter og gruslagte veier ligger opiumsåkrene tett. I landsbyen Rahim i Nahri Saraj-distriktet i det sørlige Afghanistan holdt tidligere de danske ISAF-styrkene til.

Nå har de forlatt området og tilbake er ligger bare restene etter militærbasen.

På vei opp til området kjørte vi forbi to veibomber. På det ene stedet ble vi bedt om å gå ut av bilen og gå forbi veibomben. Det var for farlig å kjøre.

Veibomber er det som tar flest liv i krigen i Afghanistan, og Helmand er en av de mest krigsherjede provinsene.

Ikke bekymret for veibomber

På jordet i den tidligere danske militærleiren sitter Noor Ali. Han leide ut tomten til en dansk kommandant han bare husker het noe med Morten.

Det er ikke veibombene han er bekymret for.

– Ikke tenk på bomber, dem er det så mange av. De gjemmes ofte rundt omkring, men bortsett fra bombene, er det ok. Det er ikke skyting nå, sier Ali, som er misfornøyd med soldatene som etablerte militærleiren.

– Vårt problem er at jorden er blitt ødelagt. Vi har verken skole eller sykehus, og du kan se at alt er ødelagt her, sier han og ser seg oppgitt rundt.

Ali tar oss med rundt på eiendommen. Han åpner den ødelagte porten inn til åkrene sine mens tre veldig sinte hunder bjeffer høylytt mot oss. Her ligger opiumsåkrene og bølger i vinden.

Valmuene skinner i solen og Ali er oppgitt.

– De fjernet all den gode jorden fra tomten min, og dekket den til med grus og sand. Nå er det bare grus her, sier han og slår oppgitt ut med armene.

– Disse utlendingene ødela alt. De lovte at de ville betale oss erstatning når de var ferdig, men på slutten latterliggjorde de meg bare, sier Ali og er ikke nådig mot de tidligere ISAF-soldatene som nå blir færre og færre for hver dag som går.

– Det er akkurat det samme utlendingene vil gjøre når de forlater Afghanistan. De vil etterlate seg et ødelagt land.

Der danske soldater for kort tid siden bodde og patruljerte i Helmand i Afghanistan dyrker lokale bønder nå opium. 40 prosent av all opium i verden kommer fra Helmand.

Video: NRK har besøkt Helmand-porvinsen der 40 prosent av all verdens opium-produksjon foregår.

– Vannet er forurenset

I går var det valg i Afghanistan, de foreløpige resultatene lar vente på seg, og Ali bryr seg ikke så mye om myndighetene i Kabul. Hans bekymring ligger like foran han, i brønnen ved åkeren.

– Det er som om det er blitt forgiftet. Hvis dyrene drikker vannet, blir de syke, forteller han mens han drar oppe en bøtte med kaldt vann som han heller over i et kar.

– Før dyrket jeg masse grønnsaker her, og fikk gode inntekter. Na kan jeg ikke gjøre det lenger, sier han og ser tomt ut i luften.

På vei tilbake fra landsbyen er ennå ikke bomben fjernet fra veien. To timer har gått siden vi måtte gå forbi veibomben. Et bombeteam skal være ringt etter, men har ennå ikke kommet frem.

På hovedveien mellom byene Lashkar Gah og Gereshk har den første veibomben vi passert denne dagen blitt gravd opp og fjernet.

Slik er det i Helmand akkurat nå.

SISTE NYTT

Siste nytt

Navalnyj i ny film: – Putin eier kjempeslott og eiendommer

MOSKVA (NRK): Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj hevder i en ny film at president Vladimir Putin er den egentlige eieren av et slott og kjempestore eiendommer ved Svartehavet. Presidenten avviser påstandene.

– Gratulerer med en Sputnik i armen

MOSKVA (NRK): I Russland startet massevaksineringen av befolkningen for alvor sist mandag. Etter litt fram og tilbake fikk NRKs mann i Moskva også sin Sputnik.