En av disse kan vinne valget i Afghanistan

For første gang skal en valgt afghansk president overlevere makten til en annen valgt president. Her er kandidatene, sakene og folket.

Ashraf Ghani, Abdullah Abdullah og Zalmai Rassoul

Trolig vil enten Ashraf Ghani (t.v.), Abdullah Abdullah (i midten) eller Zalmai Rassoul vinne presidentvalget i Afghanistan.

Foto: WAKHIL KOHSAR/HASHMATULLAH/FILES / AFP

Lørdag den 5. april kan afghanerne gå til urnene for å velge president Hamid Karzais etterfølger.

Valgkampen har vært preget av vold og Taliban ser ikke på valget legitimt. Om ingen av kandidatene får mer enn 50 prosent av stemmene vil det måtte holdes en andre valgomgang senere i vår. Ingen tror dette vil være et valg uten feil og mangler.

Dette er kandidatene, sakene og valget:

Kandidatene:

Dr. Ashraf Ghani

Ashraf Ghani Ahmadzai

Ashraf Ghani er en av storfavorittene til å overta etter Hamid Karzai.

Foto: Massoud Hossaini / Ap

Dr. Ashraf Ghani er mannen som hadde en toppjobb i verdensbanken, men som vendte hjem til Afghanistan etter Talibans fall.

Ahsraf Ghani er akademisk anlagt med et elitistisk vesen. Han var finansminister ifra 2002–2004 og utfordret Hamid Karzai i presidentvalget i 2009. Der endte Ghani på den svak fjerde plass, men han fremstår nå langt mer dreven i hvordan en skal jobbe politisk i Afghanistan og langt mer villig til å få skitt på fingrene enn før.

Det siste gjenspeiles i valg av makker og visepresidentkandidat Rashid Dostum. Den usbekisk krigsherren er anklaget for krigsforbrytelser, men kan trolig levere de fleste av stemmene ifra de usbekisk dominerte områdene. Dette er områder hvor Taliban står svakere og valgdeltagelsen kan bli noe høyere enn ellers i landet.

Ashraf Ghani er til tross for valget av Dostum som makker vestens favoritt. I likhet med sine fremste konkurrenter har han varslet at han vil underskrive ferdig fremforhandlede sikkerhetsavtalen med USA.

En avtale Karzai til nå har nektet å underskrive. I noe større grad enn de andre presidentkandidatene har han troverdighet når han løfter frem kampen mot korrupsjon som den viktigste saken i tillegg til sikkerhet.

Abdullah Abdullah

Abdullah Abdullah kan bli Afghanistans neste president. han var talsmann for Nord-Alliansen og støttet USA i 2001.

Foto: Massoud Hossaini / Ap

Dr. Abdullah Abdullah

Dr. Abdullah Abdullah er utdannet lege ifra Kabul og var talsmann for Nord-Alliansen da de støttet av amerikanerne rykket inn Kabul etter Talibans fall i 2001.

Han var utenriksminister imellom 2001 og 2005. Abdullah var rådgiver for den etnisk tajikiske krigsherren Ahmad Shah Massoud også kalt Pansjirs Løve på grunn av sin maktbase i den vakre i Pansjir dalen, de fem løvers dal. Massoud ble drept av Taliban kun dager før 11. september 2001. Abdullah fremhever at hans far er pashtuner mens hans mor er tajiker, men det er båndene til Massoud oppslutning ifra tajikerne som er Abdullahs sterkest kort.

En av Abdulllahs to visepresidentkandidaterer Mohammad Mohaqiq ifra den sjia muslimske Hazara minoriteten. En krigsherre som kjempet mot russerne og senere mot Taliban, og en av får som aldri forlot Afghanistan under Talibans styre. Hazarene er sjia opplevde massakre og ble forsøkt utsultet av Taliban gjennom flere år.

Abdullah er i likhet med de andre hovedkandidatene ikke avvisende til å forhandle med Taliban, men stiller som betingelse at Taliban først anerkjenner regjeringen i Kabul.

Zalmai Rassoul

Zalmai Rassoul var utenriksminister i Karzais regjering.

Foto: WAKIL KOHSAR / Afp

Zalmai Rassoul

Zalmai Rassoul er i likhet med Ahsraf Ghani pashtuner og tilhører dermed den største folkegruppen i Afghanistan. Han var frem til i fjor utenriksminister i Hamid Karzais regjering og har også vært nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Hans kandidatur er styrket etter at president Karzais jevnaldrende bror Quayum Karzai trakk sitt kandidatur og kunngjorde sin støtte til Rassoul.

Zalmai Rassoul er den eneste som har valgt en kvinne som en av sine to visepresidentkandidater som. I likhet med Dr. Abdullahs visepresidentkandidat er Dr. Habiba Sarobi ifra Hazara minoriteten. Det er uvisst om dette vesentlig vil styrke Rassouls posisjon blant kvinner, men det vil kunne øke hans appell utenfor hans egen gruppen av etniske pashtunere.

Sakene:

Sikkerhet:

Uten sikkerhet er det umulig å levere økonomisk utvikling og bedre fremtidsutsikter til den jevne afghaner. Det er lite som skiller de fremste presidentkandidatene, men den som skal vinne må overbevise velgerne om at de kan få til reelle fredsforhandlinger med Taliban og samtidig balansere et militært samarbeid med USA og vesten.

Det store spørsmålet er om noen evner å få Taliban til å se seg tjent med å gå inn i en politisk prosess fremfor å angripe det afghanske myndighetsapparatet med våpen.

Korrupsjon:

Afghanistan rangerer svært lavt på internasjonale rangeringer av åpenhet og god styring. De fleste afghanere er frustrert av all korrupsjonen som gjør Afghanistan til et land for de med posisjon og eller midler. Flere av presidentkandidatene og visepresidentkandidatene som sier vil nedkjempe korrupsjonen står selv anklaget for grov snusk.

Økonomi:

Lav sysselsetting, lavt utdanningsnivå gjør at mange familier og særlig unge ikke helt ser hvordan de skal klare å skape seg en bedre fremtid. Mange afghanere frykter at det uavklarte sikkerhetssamarbeidet med USA og vesten kan redusere tilstrømmingen av bistand og annen kapital ifra det internasjonale samfunn.

Folket

Afghanistan har en ung og krigspreget befolkning.

Av landets 31 millioner innbyggere er 64 prosent under 24 år. Etnisitet er et følsomt, men et stadig viktig i skille i afghansk politikk og samfunnsliv. Kabul som har vokst ifra å være en by på 1 million innbyggere til opp imot seks millioner innbyggere er landet eneste egentlig smeltedigel. Pashtunerne er den største folkegruppen på 42 prosent.

Det er blant pashtunere at Taliban har størst oppslutning. Tajikerne utgjør den neste største folkegruppen på 27 prosent, mens Hasaraene og Usbekerne utgjør 9 prosent hver.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt