NRK Meny
Normal

Ønsker president Bush sin gullgutt i Irak mot president Obama i 2012

Tidligere presidentkandidat Bob Dole ønsker at general David Petraeus skal ta Det hvite hus fra president Barack Obama i neste valg.

General David Petraeus

General David Petraeus.

Foto: Jeff McIntosh / AP

Inspirert av den sittende presidentens fall i popularitet, er topp-republikanere ganske optimistiske foran neste valg, i 2012.

Ifølge Politico fokuserer de nå på et par overraskende navn til å utfordre president Obama.

TV-vert som mulig kandidat

En av kandidatene som vurderes, er TV-vert i MSNBCs «Morning Joe», Joe Scarborough.

Republikaneren Scarborough representerte Florida i Representantenes hus fra 1995 til 2001.

Han vant i 1994 et tøft delstatsvalg med 61 prosent av stemmene, og ble dermed den første republikaner siden 1879 til å nå Representantenes hus i den amerikanske Kongressen fra Floridas nordøstligste region, Florida Panhandle.

President Barack Obama hører på general David Petraeus

President Barack Obama (da senator) hører på general David Petraeus i Senatet.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

I Kongressen stemte Scarborough for en rekke «pro life»-lovforslag, altså mot fri abort, og fikk blant annet tildelt prisene «Friend of the Taxpayer», «Taxpayer's Hero Award» og «Guardian of Seniors' Rights Award» fra forskjellige organisasjoner.

Med begrunnelsen at han ønsket å tilbringe mer tid sammen med familien, trakk Scarborough seg fra Kongressen i 2001.

Han giftet seg med sin første kone, Melanie Hilton, i 1986, og skilte seg igjen 1999. Paret fikk to barn, Joey og Andrew. I 2001 giftet han seg med Susan Waren, en tidligere assistent for Florida-guvernør Jeb Bush.

- Tid for en ny Eisenhower

En hetere kandidat enn Scarborough er likevel general David Petraeus. Han er Bob Dole (tidligere majoritetsleder i Senatet og Republikanernes presidentkandidat i 1996) sin drømmekandidat.

- Jeg skulle gjerne sett at general Petraeus begynte å varme opp, sier Dole til Politico.

- Jeg vet ingen ting om hva slags politikk han står for, eller om han er interessert, men mine øyne er dette tiden for en ny Dwight Eisenhower, sier Dole.

President George W. Bush og general David Petraeus i Irak

president George W. Bush og general David Petraeus i Irak.

Foto: Charles Dharapak / AP

Enormt populær i Senatet

General Petraeus ble valgt til leder for de amerikanske styrkene i Irak i 2007. Han ble valgt med resultatet 81 mot 0 stemmer. I Irak ledet han USAs militære styrker og utførte strategien som ble lagt av president Bush.

Samme år havnet generalen på 33. plass på Time sin liste over verdens 100 mest innflytelsesrike ledere. I den britiske avisen Daily Telegraph sin topp 100-liste over innflytelsesrike, konservative amerikanere, kom general Petraeus på 2. plass.

Året etter ble general Petraeus nominert av president Bush til kommandant for U.S. Central Command, leder for de amerikanske styrkene i Midtøsten og områder i Nord-Afrika. Central Command er den høyeste amerikanske militærkommandoen med ansvar for krigen mot terror.

Senatet godkjente nominasjonen og forfremmet generalen med 95 stemmer for, to stemmer mot og tre blanke.

Men er «frelseren» republikaner?

Det er ikke første gang den populære generalens navn blir trukket ut av hatten, som mulig «frelser» for Republikanerne. Men Petraeus selv har ikke avslørt om han har konservative sympatier, eller om han en gang stemmer på Republikanerne.

For å ha en sjanse mot den sittende presidenten, må Petraeus uansett være like fokusert som en laserstråle med USAs engasjement i Afghanistan. Dersom han er like suksessfull i Afghanistan som han var i Irak, er det bare det som vil telle, og han vil umiddelbart bli regnet som en topp presidentkandidat, mener eksperter.

Mest oppmerksomhet fra mediene har naturlig nok John McCains visepresidentkandidat, Sarah Palin, fått når det snakkes om en republikansk presidentkandidat i 2012.

Mange republikanere ser likevel etter er nytt ansikt som kan symbolisere at partiet ikke lenger er det samme som under president George W. Bush.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt