Øl og reker etter 400 dager i fengsel

Øl og reker venter Al-Jazeera-journalisten Peter Greste ved hjemkomst i Australia. Han er sluppet ut etter 400 dager i egyptisk fengsel, men tør ikke slippe gleden løs.

Australia Egypt Al Jazeera

Lois, Andrew og Juris Greste byr på yndlingsmåltidet 'øl og reker'. Peter Greste er sluppet ut etter 400 dager i egyptisk fengsel.

Foto: Tertius Pickard / Ap

– Det beste han vet er øl og reker, og det får duge, sier journalistens bror Andrew Greste. Sammen med moren og søsteren utgjør de velkomstkomiteen i Brisbane.

Peter Greste er hjemme igjen etter 400 dager bak lås og slå i et fengsel i Kairo. Selv etter lang tid bak murene er helsa god.

– Jeg er så lettet for å være fri, dette hadde jeg ikke ventet. Vi hadde forberedt oss på en lang periode i fengsel, så dette er fantastisk, sier Peter Greste.

Tør ikke slippe gleden løs

Peter Greste vil ikke slippe gleden løs ennå. Fortsatt sitter to av kollegaene i Al-Jazeera fengslet i Kairo.

Kanadisk-egyptiske Mohamed Fahmy og egypteren Baher Mohamed ble arrest samtidig med Grest i romjula 2013.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

EGYPT-JAZEERA/ File photo of Al Jazeera journalists Mohammed Fahmy, Peter Greste and Baher Mohamed behind bars at a court in Cairo

Peter Greste, Baker Mohamed og Mohamed Fahmy i fengsel i Kairo.

Foto: STRINGER/EGYPT / Reuters

De ble sent i fengsel med dommer på mellom sju og ti år for å ha spredt løgner for å hjelpe en terrororganisasjon. Da tenker retten på den forbudte bevegelsen Det muslimske brorskap.

Egypts myndigheter mistenker Al-Jazeera for å støtte Brorskapet, som ble fjernet fra makten av president Abdul Fattah al-Sisi.

Facebook

Greste ble uventet sluppet ut av fengsel søndag. Egypts innenriksdepartement skriver på Facebook at president al-Sisi slapp fri Greste som et resultat av en fersk lov som gir presidenten myndighet til å deportere utenlandske fanger.

– Jeg er engstelig for kollegaene mine. Midt oppe i lettelsen over å være fri, er jeg også bekymret, sier Peter Greste.

Al-Jazeera krever at også Fahmy og Mohamed blir løslatt.

– Vi vil ikke hvile før Baher og Mohamed også får friheten tilbake, sier direktør Mostefa Souag i Al-Jazeera.

SISTE NYTT

Siste nytt