Hopp til innhold

Økonomisk oppgang i Kina, men IMF advarer

Etter en kraftig nedgang vokser den kinesiske økonomien igjen. Det internasjonale pengefondet advarer om at faren ikke er over for verdensøkonomien.

Folk med munnbind på vei til jobb i Beijings forretningsstrøk.

Folk med munnbind på vei til jobb i Beijings forretningsstrøk.

Foto: Tingshu Wang / Reuters

– Vi ser en økende aktivitet, men faren er ikke over ennå, sier pengefondets (IMF) leder Kristalina Georgieva.

Nesten normal drift i Kina

Kinas økonomi hentet seg inn igjen etter en kraftig nedgang i første kvartal. I andre kvartal var økte økonomien med 3,2 prosent.

Veksten er en kraftig forbedring fra forrige kvartal. Da bidro nedstengninger på grunn av koronapandemien til at kvartalsresultatet krympet med 6,8 prosent, Kinas verste resultat på 50 år.

Kina, der koronapandemien startet i desember, var den første økonomien til å stenge ned og også den første til å begynne gjenopprettingsarbeidet i mars. Da erklærte Kina at landet hadde kontroll på virusutbruddet.

Fabrikker og andre industrisektorer er nærmest tilbake til normal drift, men forbrukernes kjøpevilje er svak på grunn av stor usikkerhet om arbeidsmarkedet.

Venter en nedgang på 4,9 prosent

G20-landene har brukt 11.000 milliarder dollar på stimuleringstiltak under koronapandemien. Det internasjonale pengefondets leder sier man må fortsette med slike tiltak og i visse tilfelle øke støtten.

Kristalina Georgieva skriver i en blogg at tiltak som sykepenger til familier med lav inntekt og tilgang til helsehjelp er sikkerhetsnett som må opprettholdes.

IMF venter en nedgang i verdensøkonomien på 4,9 prosent i år og tør bare håpe det de kaller en «lunken» oppgang i 2021.

Georgieva påpeker at mange arbeidsplasser har gått tapt under pandemien.

Kristalina Georgieva

Kristalina Georgieva

Foto: Jens Meyer / AP

Kraftig fall i flere land

Det amerikanske flyselskapet American Airlines har for eksempel meldt at så mange som 25.000 ansatte kan komme til å miste jobben på grunn av den kraftige svikten i flyreiser.

Amerikanske flyselskap har fått opp mot 25 milliarder dollar i krisehjelp mot å ikke kutte jobber før oktober.

Produksjonen i amerikansk industri økte med 5,4 prosent i juni, men samlet sett har den falt med hele 42,6 prosent i andre kvartal. Fallet i andre kvartal, som gjelder perioden april til juni, er det største fallet på et kvartal siden perioden etter andre verdenskrig, ifølge den amerikanske sentralbanken.

I Storbritannia har 650.000 mistet jobben siden mars, viser nye,offisielle tall fra myndighetene i landet.

I Australia er arbeidsledigheten den høyeste på 22 år. Nesten 1 million australiere, eller 7,4 prosent av arbeidsstyrken er uten jobb, melder australske ABC News.

Japans økonomi vil kunne krympe med 4,7 prosent fram til mars 2021, ifølge prognoser som den japanske sentralbanken har lagt fram.

SISTE NYTT

Siste nytt