NRK Meny
Normal

Offentliggjør hemmelige JFK-opptak

John F. Kennedys bibliotek frigir nå 45 timer med opptak fra private møter og telefonsamtaler fra presidentens siste levemåneder.

John F. Kennedy

President John F. Kennedy på Det ovale kontor med barna Caroline og John jr.

Foto: AP

Blant opptakene er det diskusjoner om Vietnamkrigen, forholdet til Sovjet og romkappløpet, planer for Demokratenes landsmøte i 1964 og hvordan president Kennedy skal bli gjenvalgt. Det er også noen opptak med presidenten sammen med sine barn.

– Det er en helvetes dag, herr president

Kennedy ble drept i Dallas, Texas, 22. november 1963.

John F Kennedy holder tale Madison Square Garden i 1962

John F. Kennedy holder tale i Madison Square Garden, New York City, i 1962,

Foto: SCANPIX

Opptakene som tirsdag frigjøres av the John F. Kennedy Library and Museum, er de siste av mer enn 260 timer med opptak av møter og samtaler som JFK selv gjorde før han ble myrdet.

Da Kennedy og hans stab, tre dager før han ble skutt, diskuterer timeplanen, kommenterer presidenten dagen som skulle bli hans begravelsesdag.

– Mandag? sier president Kennedy. Vel, det er en tøff dag.

– Det er en helvetes dag, herr president, sier en i staben hans.

Fryktet løgner fra generalene

President Kennedy holdt opptakene hemmelig fra sine nærmeste medarbeidere. Det siste opptaket ble gjort to dager før hans død. Maura Porter, som jobber på Kennedy-biblioteket, har to teorier for hvordan opptakene begynte, skriver nyhetsbyrået AP.

Hun mener at presidenten enten ønsket dem med tanke på at han senere kanskje kom til å skrive memoarene sine, eller fordi han ergret seg over at de militære lederne senere ga en annen versjon av diskusjoner de hadde med presidenten om Grisebukta.

Først under Watergate-høringene ble det kjent at president Kennedy gjorde opptakene, og i 1983 begynte biblioteket å gå gjennom opptakene som ikke innhold klassifisert materiale. Innen 1993 hadde de kommet gjennom alle opptakene sammen med sikkerhetstjenester og myndigheter slik at de var sikre på hva som kunne offentliggjøres.

Alt i alt har biblioteket publisert omtrent 40 opptak. Ifølge Porter har mellom fem og ti minutter av det siste opptaket blitt sensurert fordi de er familiediskusjoner eller av hensyn til rikets sikkerhet.

John F. Kennedy blir skutt

John F. Kennedy blir skutt i Dallas, Texas, 22. november 1963.

Hører Caroline og John jr

Porter har siden 2001 hatt ansvaret for nedgraderingen av hemmeligstemplingen av Det hvite hus-opptakene. Hun mener at USA nå er i stand til å få et mye bedre inntrykk av hva slags leder JFK var. Å høre stemmen til presidenten, gjør ham nesten levende igjen, mener Porter.

Porter sier president Kennedy fremstår som en intelligent mann som var opptatt av hvordan han ble presentert for folket. Hun sier også at opptakene avslører øyeblikk da presidenten enten kjeder seg eller er irritert - og øyeblikk da presidenten banner.

Lyden av presidentens barn, Caroline og John jr, som leker utenfor Det ovale kontor, er en del av opptaket da presidenten introduserer dem for Sovjets utenriksminister, Andrei Gromyko.

– Hei, hei, sier Gromyko til president Kennedy mens barna kommer inn på kontoret. De er veldig populære hjemme i Sovjet, sier Gromyko.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt