NRK Meny
Normal

Obamas tidligere ambassadør stiller som presidentkandidat i 2012

En av president Barack Obamas utnevnte ambassadører stiller som republikanernes presidentkandidat.

Jon Huntsman

Tidligere ambassadør til Kina, Jon Hintsman, tar opp presidentkonkurransen med sin tidligere sjef.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

USAs tidligere ambassadør til Kina, Jon Huntsman, har nå formelt meldt seg inn i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat, melder nyhetsbyrået Reuters.

Den formelle bekreftelsen ga Huntsman foran Frihetsgudinnen, på samme sted som Ronald Reagan annonserte sitt kandidatur i 1980.

– For første gang i vår historie, overlater vi et land som er mindre mektig, mindre barmhjertig, mindre konkurransedyktig og mindre selvsikkert til neste generasjon. Det, mine damer og herrer, er helt uakseptabelt og totalt uamerikansk, sa han til tilhengerne som hadde møtt opp.

Huntsman lovet de frammøtte at dersom han blir USAs neste president, vil han snu denne trenden.

Vil dra fordel av medieeksponering

51 år gamle Huntsman ligger foreløpig langt bak de andre republikanere som ber om partiets støtte i primærvalgene foran presidentvalget i 2012, men det er venta at han vil dra fordel av medieprofileringa.

Huntsmans inntog i valgkampen bekymrer Obama-administrasjonen på grunn av hans brede oppslutning, som trolig vil trekke velgere fra begge partiene.

Huntsman har vært guvernør i Utah i to perioder. Han har i tillegg bred utenrikspolitisk erfaring, og snakker blant annet flytende mandarin, som han lærte under en mormonsk misjonsreise til Taiwan som 20-åring. Hans kjennskap til den kinesiske kulturen og språket, blir sett på som hans store fordel.

Samtidig hevder enkelte konservative velgere at det er en ulempe at han har jobba for Obama. Obama utnevnte ham som ambassadør til Kina i 2009.

Respekterer Obama

Da Huntsman leverte avskjedssøknaden til Det hvite hus i april for å forberede seg til en eventuell valgkamp mot Obama, møtte han sterke reaksjoner.

Huntsman sier at han respekterer både rivalene fra sitt eget parti og Obama, som leder de fleste meningsmålingene for presidentvalget i 2012.

– Jeg respekterer presidenten. Spørsmålet vi alle vil at velgerne skal svare på, er hvem som vil bli den beste presidenten, ikke hvem som er den beste amerikaneren, sier han til Reuters.

Hans valgkampstrategi, som blant annet inkluderer at hovedkontoret plasseres i vippestaten Florida, skal ha blitt positivt mottatt av valgobservatører.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt