Obama: Vesten leder fortsatt verden

Vesten, med USA og Storbritannia i spissen, har ikke utspilt sin ledende rolle selv om nye stormakter har vokst fram, hevder USAs president Barack Obama.

Barack Obama

Til tross for framveksten av nye, asiatiske stormakter, mener Obama vesten fortsatt representerer det viktigste lederskapet i verden.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Barack Obama talte i dag til det britiske Parlamentet. Han stiller seg dermed i rekken av et lite knippe utvalgte politiske ledere som har fått æren av å tale til begge kammerene i ærverdige Westminster Hall.

Talen ble på forhånd regna som høydepunktet under Obamas seks dager lange Europa-turné. Det var derfor store forventninger til presidenten opptreden. Blant de frammøtte var de tidligere statsministrene Sir John Major, Tony Blair og Gordon Brown.

– Jeg har litt fortalt at de tre siste talerne før meg var paven, dronninga og Nelson Mandele. Det må enten bety at lista er lagt høyt, eller så må det være starten på en veldig morsom spøk.

Slik innleda Obama talen, og den spøkefulle åpninga ble møtt med latter og applaus fra salen.

– Et spesielt forhold

I talen tok Obama utgangspunkt i USA og Storbritannias nære og viktige relasjon, men la ikke skjul på at forholdet også har vært prega av nedturer og vanskelige perioder.

– Vårt forhold er spesielt, ikke bare på grunn av vår felles historie, men på grunn av verdiene og ideene som har forent vårt folk gjennom tidene.

De siste åra har det blitt stilt spørsmål om nye supermakter som Kina, India og Brasil kan føre til svekket innflytelse for USA og Europa. Utenrikspolitiske eksperter og analytikere har spekulert i om amerikanerne vil samarbeide med de nye gigantene framfor sine tidligere allierte.

Dette tilbakeviste Obama på det sterkeste, men understreket at utviklinga av nye stormakter gagner alle.

– Ifølge slike argumenter er det disse nasjonene som representerer framtida, og at tida for vårt lederskap er forbi. Det er ikke riktig. Tiden for vårt lederskap er nå, sa han, men la til at lederskapet må endres i takt med tida.

– Tida da Roosevelt og Churchill satt i et rom og løste problemer over et glass brandy er forbi, selv om jeg er sikker på at statsminister Cameron er enig i at vi også kan trenge en sterk drink iblant, spøkte Obama.

Barack Obama taler i Westminster Hall

Flere hundre politikere var samla i Westminster Hall for å høre Barack Obamas tale.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

– Vi gir oss aldri

I talen snakket Obama også varmt om NATO, som han beskriver som den mest suksessfulle alliansen i menneskets historie, og understreket hvor viktig kampen mot terrorisme er for begge nasjoner.

– Våre nasjoner vil aldri være i krig mot Islam. Krigen er mot Al Qaida og dets allierte. Vi kommer ikke til å gi oss, slik Osama Bin Laden nå har lært, sa han, og sikta til drapet på Al Qaida-lederen tidligere denne måneden.

Andre viktige elementer i talen var uroa i Midtøsten og Nord-Afrika.

Obama sa at det er i vestlige lands interesse å skape varige endringer i Nord-Afrika og Midtøsten, og ba sine allierte om å bidra til at den politiske overgangen i disse landene blir vellykka.

– Det vil ta år før intensjonene bak revolusjonene blir til virkelighet, og det vil bli vanskelige dager på vei mot målet. Folk med makt gir sjelden opp uten kamp, sa Obama.

Han gjentok at USA og Storbritannia vil støtte opprørerne i kampen om frihet og demokrati.

– Opprørerne i Teheran, Tunisia og på Tahrir-plassen lengter etter den samme friheten som vi tar for gitt hjemme. Så la det ikke være noen tvil: USA og Storbritannia står støtt på siden til de som lengter etter frihet, sa han.

– Men friheten må komme fra folket selv, og ikke være påtvunget fra utsida, la han til.

Minneverdig og inspirerende

Presidenten mottok stor applaus da han var ferdig, og CNNs retorikkeksperter omtalte Obamas tale som muntlig, retorisk, veltalende, minneverdig og inspirerende.

CNNs reporter på stedet meldte imidlertid om lunken respons fra britiske journalister.

Etter talen håndhilste Obama på flere politikere og andre prominente gjester som hadde stilt seg opp langs utgangen. Det tok presidenten derfor mer enn ti minutter å forlate Westminster Hall.

Obama skal være i Europa i seks dager. Han har allerede besøkt Irland, og skal videre besøke Frankrike og Polen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt