Hopp til innhold

Obama: Massakre avverget i Libya

Muammar al-Gaddafis dødelige fremrykning i Libya er stanset av koalisjonsstyrkene, sier USAs president Barack Obama.

Obama forsvarer krigshandlinger i Libya

Obama forsvarer krigsoperasjonen i Libya og sier «historien er ikke på Gaddafis side.»

I en tale natt til tirsdag norsk tid sa USAs president Barack Obama at mange sivile liv har blitt spart i Libya og at koalisjonsstyrkene trolig avverget en massakre i byen Benghazi.

– Vi har slått til mot Gaddafis luftforsvar og sikret en flyforbudssone. Vi har angrepet stridsvogner og militære installasjoner som har blokkert tilgang til byene, og vi har kuttet forsyningslinjene til militæret, sier Obama.

– I dag kan jeg rapportere at vi har stanset Gaddafis dødelige fremrykking, sa Obama i en direktesendt tale fra National Defense University i Washington DC.

Frykter nytt «Irak» i Libya

Obama frykter en gjentakelse av Irak-krigen i Libya og kommer derfor ikke til å bruke våpenmakt for å fjerne Gaddafi av frykt for at koalisjonen vil rakne.

Video Jan Espen Kruse i Libya

Jan Espen Kruse om den siste utviklingen i Libya.

Ifølge presidenten måtte koalisjonen i så fall ha sendt inn bakkestyrker eller risikert å drepe mange sivile fra lufta.

– Farene som våre menn og kvinner i uniform ville ha blitt utsatt for, ville vært langt større. Det samme hadde kostnadene og vår del av ansvaret for det som kommer senere, sier Obama.

Han sammenlignet situasjonen i Libya med situasjonen i Irak, hvor regimeskiftet tok åtte år, kostet tusenvis av amerikanske og irakiske liv og nærmere 1 billion dollar.

– Vi har ikke råd til en gjentakelse i Libya, sa Obama, som frykter det kan bli svært vanskelig å stable en demokratisk og lovlig regjering på beina i Libya.

– Selv om Gaddafi gir fra seg makten, har 40 år med tyranni resultert i et splittet Libya uten sterke, sivile institusjoner. Overgangen til en legitim regjering som lytter til det libyske folk, blir en vanskelig oppgave, sa Obama.

USAs moralske ansvar

Barack Obama avviste kritikken for avgjørelsen om å delta i krigshandlingene i Libya. Mange kongressrepresentanter har kritisert ham for ikke å ha begrunnet USAs deltakelse i de allierte flyangrepene mot Gaddafi-tro styrker i Libya godt nok.

Gro Holm

NRK-kommen-tator Gro Holm.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

I natt sa han at det lå både strategiske og moralsk grunner bak avgjørelsen. Han hadde ikke noe annet valg enn å handle for å hindre «voldshandlinger av et forferdelig omfang» mot Libyas folk.

- Vi hadde en unik mulighet til å stanse voldshandlingene, et internasjonalt mandat til å handle og en bred koalisjon klar til å delta sammen med oss, sa Obama.

Holm: En motsetningsfylt tale

Talen til president Obama er full av motsetninger, mener NRKs kommentator Gro Holm.

- Han ser gjerne at Gaddafi går av, samtidig som han sier at mandatet ikke er en regimeendring i denne omgangen. Han etablerer et skremmebilde av Gaddafi som slakter for å begrunne aksjonen, noe vi vel ikke har noe basis i virkeligheten for å si at han er, sier Holm.

- Obama har heller ingen såkalt exit-strategi, noen plan om hvordan man skal komme ut av dette. Det eneste han sier er at de skal beskytte sivile. Han forblir åpen på hvordan opprørerne skal få den nødvendige militære støtten for å styrte Gaddafi hvis ikke amerikanerne skal gjøre det.

Gro Holm synes Obama er meget uklar på hva målsettingen egentlig er, når han sier det ikke skal brukes makt for å få til et regimeskifte.

Redd for å splitte koalisjonen

- Men den flystøtten opprørerne har fått til nå, er jo åpenbart avgjørende for den framrykkingen som har skjedd. Så retorikken overfor de amerikanske velgerne er jo ikke i samsvar med det som skjer i Libya i dag. Det brukes jo makt, sier Holm.

- Det eneste som står igjen da, er at han ikke vil bruke amerikanske bakkestyrker. Det har jo åpenbare årsaker:

Man er redd for å komme inn i en ny hengemyr, redd for kostnadene ved en langvarig krig på bakken og redd for å splitte koalisjonen ved å provosere Den arabiske liga og Den afrikanske union, sier utenrikskommentator Holm.

Rundt 40 delegasjoner, fra koalisjonen: FN, NATO, Den afrikanske union og Den arabiske liga skal møtes i London tirsdag for å diskutere planene for Libyas framtid, melder BBC.

En Gaddafi-tilhenger i Misrata

En Gaddafi-tilhenger holder opp et bilde av sin helt under en regjerings-guidet tur for journalister i Misrata 28. mars.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt