Hopp til innhold

- Lyktes ikke med å ta Gaddafis hjemby

Opprørernes forsøk på å ta hjembyen til Muammar al-Gaddafi har blitt stanset av diktatorens leiesoldater. Regimemotstanderne rykker likevel vestover.

Libya

Byen Nawfaliyah er så langt det nærmeste Gaddafis motstandere har vært hovedstaden. - Her går frontlinjen, sier en ung opprørssoldat til Reuters.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Sidsel Wold og Mohammed Alayoubi i Libya
Foto: NRK

Libyske opprørere hevdet i morgentimene mandag at de hadde tatt kontrollen over Sirte, som er hjembyen til den libyske diktatoren Muammar al-Gaddafi.

Det ble varslet om ni voldsomme eksplosjoner i Sirte. Også personer som NRK snakket med i Benghazi i morgentimene fortalte at Sirte skulle være tatt.

– Stoppet før Sirte

Allerede fra klokka 0400 i natt har det vært eksplosjoner og skyting i Benghazi av opprørere som feiret meldingene om en vellykket erobring av Sirte.

Journalister i området rapporterer nå om at regjeringsstyrkene har slått kraftig tilbake mot regimemotstandernes marsj vestover mot hovedstaden Tripoli.

Ifølge AFP ble opprørerne stoppet rundt 140 kilometer øst for Gaddafis fødeby Sirte.

– Det ser relativt normalt ut her etter det jeg har sett, sier en Reuters-reporter som mandag morgen var med på en tur til Sirte organisert av libyske myndigheter.

Journalisten forteller at det var noe politi og soldater i byen, men han så ingen tegn til kamper.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Symbolsk viktig

Byen Sirte er en viktig og avgjørende by å ta for opprørerne, i og med at byen er Gaddafis hjemby og at hans familie bor der.

Men selv om de ikke lyktes med å ta kontroll over Sirte , har opprørsstyrkene likevel avansert.

Den ferske erobringen av byen Nawfaliyah, 120 kilometer utenfor Sirte, er det lengste mot vest de har vært siden kampene mot Gaddafis leiesoldater startet i midten av februar.

– Her går fronten

Litt lenger øst ligger Bin Jawad. Utenfor denne byen,omtrent 525 kilometer øst for Tripoli, kjemper opprørerne og regjeringsstyrkene nå mot hverandre i harde kamper.

– Dette er frontlinja. Regjeringssoldatene har stoppet der borte, mens vi står her, sier den 21 år gamle opprørssoldaten Mohammed al-Turki til Reuters.

Al-Turki er en av rundt 100 opprørere som befinner seg ved Bin Jawad.

Regimemotstanderne bruker rakettkastere, antiluftskyts og maskingevær festet til lastebiler. Håpet er at Gaddafis lakeier snart skal vifte med det hvite flagget.

Bin Jawad, Libya

Opprørssoldater og regjeringsstyrker står nå front mot front ved Bin Jawad, Libya

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Rømte Sirte

Omtrent 20 stridsvogner lastet med lufvernsraketter skal ha blitt sett idet de forlot Sirtre og satte kursen vestover mot Tripoli. Dette er Gaddafi-styrker som enten rømte Sirte av frykt for flyangrep eller rømte mot Tripoli for å styrke vernet av hovedstaden.

Søndag kveld ble det meldt om to store eksplosjoner i Sirte etter at vestlige kampfly fløy over byen.

Opprørerne hevdet i går kveld at de også har tatt kontrollen over det meste av byen Misrata.

– Styrkene til Gaddafi kontrollerer nå bare et par gater i byen, sa en opprører.

Kampene i Misrata har vart i over en uke, og de har vært blodige og harde. Innbyggerne i byen har vært helt avskåret fra omverdenen.

Takker FN, Obama, Sarkozy og Cameron

Nå nærmer opprørerne seg hovedstaden Tripoli med stormskritt.

Oppildnet av lørdagens seier i den strategisk viktige byen Ajdabiyah, har opprørerne i løpet av de to siste dagene fått kontroll over alle de viktigste oljeterminalene øst i Libya.

Takket være hjelp fra de internasjonale kampflyene har opprørerne de siste dagene tatt kontroll over en rekke byer, herunder Ras Lanuf, Uqayla og Brega, som alle ligger langs Libyas middelhavskyst.

At flystøtten har vært viktig for opprørernes frammarsj er det liten tvil om. Under en demonstrasjon i Benghazi søndag, møtte NRK folk med plakater hvor FN, Obama, Sarkozy og Cameron ble takket for innsatsen.

Men USA nekter for at den vestlige flystøtten har koordinert sine angrep med opprørerne for å sikre deres framrykking vestover i landet.

– Når det gjelder koordinering med opprørerne, så er svaret nei. Vårt oppdrag er å beskytte sivilbefolkningen, sier en anonym talsperson.

Vil ikke væpne opprørere

Nå går diskusjonen om hvorvidt den internasjonale militærkoalisjonen i Libya skal forsyne opprørerne med våpen.

The Washington Post skrev før helgen at flere av landene i koalisjonen vurderer dette. The Sunday Times skriver at flere land alt er i ferd med å utarbeide planer for dette. Frankrike skal støtte en slik væpning.

Nå sier Storbritannias forsvarsminister, Liam Fox, at en væpning av opprørerne i Libya vil være et brudd på FNs våpenblokade av landet.

– Vi væpner ikke opprørerne og vi planlegger ikke å gjøre det, sier forsvarsminister Liam Fox til BBC.

Opprørernes fremrykking de siste dagene kan føre til at de snart får kontroll over hele Libyas oljeeksport, tror han.

Les alle våre artikler om konflikten i Libya

SISTE NYTT

Siste nytt