NRK Meny
Normal

Obama sender kondolanser til Chile

– Våre tanker går til familiene som har mistet sine kjære, sa president Barack Obama i en tale i dag.

Barack Obama

Obama har ringt den chilenske presidenten og sagt at USA vil hjelpe jordskjelvofrene.

Foto: Yuri Gripas / Scanpix/Reuters

Amerikanske myndigheter står klare til å bidra med nødhjelp og gjenoppbygging dersom chilenske myndigheter ønsker hjelp.

– Tidlige indikasjoner tyder på at flere hundre liv har gått tapt i Chile, i tillegg til store ødeleggelser. På vegne av det amerikanske folket, Michelle og meg, vil jeg sende mine dypeste kondolanser til det chilenske folket, sa han i en fjernsynsoverført tale utenfor Det hvite hus.

Ringte Chiles president

Ifølge nyhetsbyrået AFP sa Obama at han har ringt til den chilenske presidenten, Michelle Bachelet, og sagt at USA vil bidra med hjelp dersom hun ønsker det.

– Jeg ringte for at hun skal vite at vi er der for henne dersom det chilenske folket trenger hjelp. Våre tanker går til familiene som har mistet sine kjære.

Frykter at Hawaii rammes

Presidentens hjemstat Hawaii er også i riskosonen for tsunamiutbrudd, og innbyggerne på Hawaii er forberedt på å evakuere dersom bølgene skulle treffe.

– Jeg oppfordrer beboerne til å lytte til de lokale myndighetenes instruksjoner. De lokale myndighetene vil ha vår fulle støtte når de forbereder seg på en potensiell tsunami, sa Obama.

Obama advarte samtidig beboerne på USAs vestkyst om at de kan oppleve farlige bølger i løpet av dagen.

– Viktig å være forberedt

– Igjen blir vi påminnet hvordan forferdelige ødeleggelser kan skje på et øyeblikk. Vi kan ikke kontrollere naturen, men vi kan og må være forberedt på katastrofene når de kommer, sa han.

Obama sa at amerikanske myndigheter nå vil fortsette å forberede den amerikanske kysten og beskytte innbyggerne.

– Og vi vil stå sammen med det chilenske folket når de skal komme seg gjennom denne forferdelige tragedien, avslutta han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt