Hopp til innhold

Tsunamien har nådd Japan

Mer enn 10.000 japanere fikk ordre om evakuering i frykt for tsunamibølger etter jordskjelvet i Chile.

Yasuo Sekita

Yasuo Sekita i det japanske meteorologiske instituttet diskuterer effektene jordskjelvet i Chile kan få i Japan.

Foto: Shuji Kajiyama / Scanpix/AP

Nå har de første bølgene begynt å skylle inn over en japansk øy, melder nyhetsbyrået AP. De første bølgene skal ha vært små og ufarlige.

Japans statsminister Yukio Hatoyama ber likevel innbyggerne om å være våkne og følge med.

- Vær så snill, ikke opphold dere langs kysten uansett hva som skjer, sa han i en TV-sendt tale.


- Vil nå Japan

Tsunamibølgene som er utløst av det store jordskjelvet i Chile lørdag morgen har begynt å bevege seg gjennom Stillehavet og vil ikke stilne før de har nådd Japan, advarte meteorologer lørdag kveld.

Utover natten ble signalene tydeligere:

- Så snart tsunamivarselet vårt er utstedt, vær snille å evakuere til høydene og hold dere unna kysten, sa en offisiell kilde i Japans meteorologiske institutt.

Opptil tre meter høye tsunamibølger kan ramme den japanske kysten, meldte nyhetsbyrået Reuters natt til søndag, norsk tid.

Og ved firetiden, norsk tid, meldte de internasjonale nyhetsbyråene at mer enn 10.000 japanere er beordret å evakuere fra sårbare områder langs kysten.

Ved fem-tiden kom de første rapportene om at bølgene var nådd Japan.

– Spredte bølger

– Vi kan stå overfor en heldags-hendelse, sier Eric Lau i det statlige meteorologiske instituttet i USA til nyhetsbyrået AFP.

Les: Erklærer katastrofetilstand i Chile

Lau tror bølgene vil stanse når de når land på den andre siden av Stillehavet, i Asia. (SE NÅR DE VIL TREFFE TIL HØYRE I ARTIKKELEN.)

– Bølgen er spredd utover hele Stillehavet, forteller Lau.

Les mer: Tre drept av tsunamibølge i Chile
Les også: Panikken sprer seg på Hawaii

Passerte New Zealand og Tahiti

En 20 centimeter høy tsunamibølge har truffet Chathamøyene, som tilhører New Zealand. Hele østkysten av New Zealand risikerte å bli rammet av bølger helt opp til tre meter, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Det er forventet at de største bølgene vil komme mellom seks og tolv timer etter de første bølgene, sier myndighetene i New Zealand i en pressemelding.

De som bor i de verste risikoområdene ble evakuert opp i høyden flere timer før den første bølgen traff land. Beboere i de lave områdene i Banks Peninsula blir nå bedt om å forberede seg på å evakuere.

Tsunamien har passert Tahiti, men etterlot seg bare små skader på øya, som er den største av øyene i Fransk Polynesia i det sørlige Stillehavet.

Øya Hiva Oa i Marquesas, som ligger på østkysten av Tahiti, ble truffet av en fire meter høy bølge lørdag kveld.

Skoler i regionen er stengt på grunn av tsunamivarslet, og flere tusen mennesker i åssidene i Haiti er evakuert fra sine hjem og fraktet til tryggere områder. Myndighetene råder folk som bor i lavtliggende områder i Marquesas til å flytte til steder som ligger minst ti meter over havnivået.

Saken fortsetter under bildet.

NOAA viser beregninger av bevegelsen til tsunamien

Bildet viser beregninger av tsunamiens bevegelser. Bildet er utstedt av National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Foto: NOAA / Scanpix/AFP

– Som å kaste stein i en dam

Eric Lau sammenligner effekten av tsunamien med å kaste steiner i en dam.

– Det oppstår et punkt hvor skjelvet starter, deretter fortsetter energien fra skjelvet så langt det kan reise.

Ifølge ham er det trolig at både Japan, Taiwan og Filippinene får se siste rest av tsunamien, men at bølgene vil miste styrke i løpet av den 17 000 kilometer lange reisen fra Chile til Japan.

Beveger seg nordvest

Stillehavet er det største i verden og dekker mer enn en tredel av jordas overflate med sine 155 millioner km2.

Senteret for tsunamivarsel i Stillehavet har advart om omfattende skader fra bølger som har oppstått etter det store jordskjelvet som rammet Chile i dag morges.

Tsunamien har beveget seg i en nordvestlig retning bort fra episenteret av jordskjelvet, 115 kilometer nordøst for Concepcion i Chile.

– Ikke et verst tenkelig scenario

– Men eksperter ser ikke et verst tenkelig scenario etter dette skjelvet , forteller Lau, som minner om at verdens største, nedtegnede jordskjelv rammet nettopp Chile i 1960.

Valdiva-skjelvet målte hele 9,5 på Richters skala. Bølgene som fulgte forårsaket skader så langt som til New Zealand og Australia.

Folk ser ned på ødelagte biler og veibaner etter jordskjelvet i Chile

Folk ser ned på ødelagte biler og veibaner etter jordskjelvet i Conception, ti mil sør for episenteret.

Foto: Jose Luis Saavedra / Scanpix/Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Korrespondentmiddag i Washington. På bildet en smilende Joe Biden.

Biden spøkte med egen alder og kom med stikk mot Trump

Lørdag hadde amerikanske journalister sin årlige korrespondentmiddag med president Joe Biden. Utenfor var det store demonstrasjoner mot krigen i Gaza.