Obama må gå offline

USAs neste president har markert seg som en ivrig bruker av nett og mobiltelefon. Men når han avlegger presidenteden i januar, kan han måtte logge av og trekke ut kontakten.

Barack Obama snakker i mobiltelefonen

Barack Obama snakker i mobiltelefonen. Det kan han bli nødt til å slutte med.

Foto: Charles Dharapak / AP

I løpet av en nærmere to år lang valgkamp, har Barack Obama har gjort flittig bruk av nett og mobiltelefon for å mobilisere velgere og økonomiske bidragsytere.

Les: Vant på nett og vant valget

Selv har han de siste årene gjort seg avhengig av sin Blackberry-smarttelefon for å kommunisere med venner og medarbeidere.

Nå kan han bli nødt til å kutte den digitale navlestrengen, skriver avisen New York Times lørdag.

Får ikke tekste eller maile

Amerikansk lov og sedvane dikterer at USAs president ikke skriver egne e-postmeldinger eller har egen mobiltelefon. All korrespondanse til og fra presidentens kontor er underlagt amerikansk offentlighetslov, og skal dermed gjøres tilgjengelig i offentlige arkiver.

Obama, som søndag offisielt går av som Illinois-senator, kan dermed bli tvunget til å logge av og gi fra seg mobiltelefonen når han tiltrer som president 20. januar neste år.

Han blir heller ikke den første presidenten som må trappe ned sin elektroniske kommunikasjonsvaner. Også George W. Bush måtte legge den personlige e-postkorrespondansen på is da ble president i 2001.

Tøff overgang

Obamas medarbeidere sier til New York Times at den påtroppende presidenten nå må forberede seg på en tøff overgang.

- Med tanke på hvor viktig det er for ham å få ufiltert informasjon fra så mange kilder som mulig, kan jeg se for meg at han vil savne den friheten, sier Linda Douglass, en av seniorrådgiverne i valgkampen, til avisen.

Selv om han kan måtte si farvel til SMS-er og personlige eposter de neste fire til åtte årene, håper Obama likevel å bringe Det ovale rom et par skritt videre inn i informasjonsalderen.

Medarbeidere sier til New York Times at de håper å kunne få på plass en bærbar PC på kontorpulten i det ovale rom. I så fall blir Obama den første amerikanske presidenten med PC på kontoret.

SISTE NYTT

Siste nytt