NRK Meny
Normal

Obama: – Vi kan og må bli mer åpne om vår overvåkning

President Barack Obama lanserer fire tiltak for å øke tilliten i befolkningen igjen etter avsløringen om hvordan de overvåker borgerne.

Obama lanserer 4 tiltak for å øke tilliten

SE: Barack Obama lanserer 4 tiltak for å øke tilliten i den amerikanske befolkningen.

– Folk har rett til å stille spørsmål ved overvåkningen, spesielt når teknologien omfatter så store deler av livet vårt, sa Obama fra talerstolen i Det hvite hus fredag kveld.

Presidenten forsvarte imidlertid fortsatt nødvendigheten av overvåkning av internett- og telefontrafikk, men innrømte at myndighetene både «kan og bør blir mer åpne» om hva de foretar seg.

Blant tiltakene som presidenten lanserte for å berolige amerikanerne var:

  • Ta opp en del av den omstridte loven Patriot Act som tillater telefonovervåkning til debatt i Kongressen
  • Bli mer åpne om hva etterretningstjenesten gjør og ikke gjør
  • Lage en nettside som skal gjøre det lettere for publikum å få svar på det de lurer på rundt overvåkningen som skjer
  • Sette ned en ekstern gruppe som i løpet av ett år skal se nærmere på teknologien som overvåker, og vurdere hvordan man kan forhindre misbruk og sikre balansen mellom nødvendig sikkerhet og retten til privatliv

Obama gjentok imidlertid ved flere anledninger at folkets sikkerhet var hans første prioritet.

– Men vi er ikke interessert i å spionere på vanlige folk, men se den informasjonen som er nødvendig for å beskytte oss og våre allierte, sa Obama.

Ettersøkt for spionasje

IT-teknikeren Edward Snowden avslørte i starten av juni at amerikansk etterretning hadde dataprogrammer som overvåket enorme mengder elektronisk kommunikasjon i inn- og utland.

Snowden jobbet for den amerikanske etterretningen NSA da han lekket de hemmeligstemplede dokumentene til den britiske avisen The Guardian.

Han er ettersøkt av amerikanske myndigheter for spionasje, og fikk forrige uke ett års asyl i Russland.

På spørsmål fra en journalist om presidenten hadde endret sitt syn på Snowdens avsløringer siden han nå så det nødvendig med mer åpenhet fra myndighetenes side, svarte Obama nei.

– Jeg synes ikke herr Snowden er en patriot, men han burde prøve sin sak for retten, svarte presidenten.

Bekreftet anspent forhold til Russland

Under pressekonferansen ble presidenten også spurt ut om hans forhold til den nåværende president Vladimir Putin har endret seg etter at Russland innvilget Snowden midlertidig asyl.

Obama bekreftet at forholdet til Russland var anspent, men la til at det hadde det alltid vært siden den kalde krigen.

– Skal jeg være ærlig, så finnes det en rekke saker hvor vi mener vi kan gjøre noen framskritt, men hvor Russland ikke rikker seg, sa Obama.

Han avviste at han har et dårlig personlig forhold til Putin, men hevdet at Russland har fått en mer«anti-amerikansk» holdning etter at Putin ble gjenvalgt som president.

Obama om forholdet til Russland

SE VIDEO: Obama kommenterte også sitt anstrengte forhold til Russland og den russiske presidenten under pressekonferansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt