«USA kan kurere kreft». Det var budskapet til president Barack Obama da han holdt sin siste State of the Union tale i januar. Visepresident Joe Biden, som mistet sin sønn i fjor på grunn av sykdommen, fikk oppdraget med å lede «Cancer Moonshot»-prosjektet.
Denne uken la de frem sin rapport «Blue Ribbon» der de kommer med anbefalinger til hvordan Obamas mål om forebygging, diagnose og behandling skal nås innen 5 år.
Presidenten har annonsert at han vil bruke en milliard dollar på satsingen, og har satt et ambisiøst mål om å finne den endelige kuren mot kreft.
- LES OGSÅ: Obama med kreftplan
«Super computers» skal kurere
Midt i kjernen av presidentens månelandingsprosjekt for kreftsaken, står norske Oslo Cancer Cluster, en kompetanseklynge bestående av landets mest fremste kreftforskere, små oppstartsbedrifter og kreftselskaper.
I samarbeid med amerikanske Lawrence Livermore Research Laboratory utvikles datamaskiner som skal gi helt nye muligheter for kurering.
KREFTLØFT: – Vi er i ferd med å lage datamaskiner som tilpasser medisinene til den enkelte pasient, sier Jason Paragas, som leder Obamas kreftssatsing i USA.
Foto: NRK / NRKDirektør for innovasjon hos laboratoriet i USA, Jason Paragas, forteller hvordan «super computers» kalkulerer trillioner av helsedata for å finne rett kur til rett person. En slik maskin er like komplisert som 1,4 millioner laptopper sammenlagt.
– Vi «massetilpasser» til én pasient i stedet for å masseprodusere medisiner til en hel befolkning. Datamaskinen finner ut hvilken medisin pasientene trenger basert på kroppstype og kreftart, sier Paragas til NRK Urix.
Informasjon fra forskere, helsepersonell og pasientgrupper har blitt brukt for å sette sammen ulike alternativer.
– Kreften er kompleks. Det er ikke sikkert det som passer for en person, nødvendigvis passer for en annen, sier Paragas.
- LES OGSÅ: Samlet inn 116.000 kroner til kreftsaken
Norge i verdenstoppen
Samarbeidet er løftet opp på høypolitisk nivå, og inngår som en del av Obamas innovasjonsstrategi på kreftforskningen.
Globalt blir Norge sett på som et foregangsland innen utvikling av nye kreftbehandlinger. Paragas trekker frem flere årsaker til det.
– Norge har brukt helsedata på en helt unik måte. Dere har samlet sammen informasjon fra flere felt for å løfte kreftsaken. I tillegg leverer dere verdensledende vitenskap, sier han.
PÅ TOPP: Norge blir ansett som en ledende global aktør i kreftforskningen. Spesielt innsamlingen av helsedata roses av amerikanske samarbeidspartnere.
Foto: Åserud, Lise / NTB scanpixRammer mer og flere
I dag kjenner man til over 200 krefttyper, og det diagnostiseres dobbelt så mange tilfeller nå sammenlignet med for 50 år siden.
– Kreften er vår tids store utfordring. Den rammer på flere måter enn vi først trodde og kan utarte seg veldig forskjellig, sier Paragas.
Ketil Widerberg, daglig leder Oslo Cancer Cluster, tror samarbeidet med USA kan bidra til et globalt løft på kreftfeltet.
– Innsamlingen av helsedata og utviklingen av maskinene vil gi et bedre utgangspunkt for individuell behandling, sier han til NRK.
Maskinene ventes å være ferdige i løpet av høsten.