Hopp til innhold

Obama: USA skal løse kreftgåten

WASHINGTON DC (NRK): Forskerne på Det nasjonale instituttet for helse har allerede fått tilført ekstra ressurser. – USA kan kurere kreft, sa president Barack Obama i sin siste State of the Union tale i natt.

Barack Obama

– Demokrati stanser opp uten vilje til kompromiss, sa Obama i en klar appell til folkevalgte fra begge partier i Kongressen om å bli bedre til å lytte til motstanderne.

Foto: POOL / Reuters

Det var en sterk tale preget av framtidsoptimisme, politiske visjoner og få konkrete forslag. Ett av unntakene var melding om at "Amerika kan kurere kreft", og at visepresident Joe Biden vil få ansvar for "Mission Control". Bidens sønn døde i fjor av kreft.

Se hele talen her:

USA verdens mektigste

– USA er den mektigste nasjonen på jorda. Ingen andre kommer i nærheten. Punktum. Verden ser ikke mot Beijing eller Moskva for at de skal lede, de ringer oss, sa president Obama.

– Vår førsteprioritet er å beskytte det amerikanske folket og gå etter terroristnettverkene. Men de truer ikke vår nasjonale eksistens. Det er den historien IS ønsker å fortelle. Det er over grensen å beskrive dette som 3. verdenskrig, sa Obama med klar adresse til den republikanske presidentkandidaten Chris Christie.

Gro Holm om Obamas tale til Kongressen

Tok selvkritikk

– En av de få tingene jeg beklager fra min tid som president, er at hatet og mistenksomheten mellom partiene har blitt verre, sa Obama. Han la til at det er ingen tvil om at en president med evnene til Lincoln eller Roosevelt kunne ha vært bedre til å bygge bro.

– Demokratiet krever grunnleggende tillit mellom borgerne. Demokrati stanser opp uten vilje til kompromiss, sa Obama i en klar appell til folkevalgte fra begge partier i Kongressen om å bli bedre til å lytte til motstanderne.

Kritiserte storkapitalen

– Jeg vet at speaker Ryan ønsker å bekjempe fattigdom, sa presidenten henvendt til den republikanske speakeren like bak seg og åpnet for seriøse diskusjoner om en strategi alle kan enes om.

Men like etterpå beskrev han årsakene til at "arbeidende familier ikke får flere sjanser eller større lønnssjekker" ved å vise til at "store banker, store oljeselskaper og store hedgefond lager sine egne regler på bekostning av alle andre".

Det er den type tale, framført med regjeringen og medlemmene av høyesterett til stede, som ikke akkurat bidrar til brobygging.

Endring i USAs interesse

Obama kom inn på flere kontroversielle saker han presset gjennom, trass motstand fra flertallet i Kongressen. En av dem er USAs tilslutning til klimaavtalen i Paris.

– Om så 2014 ikke var det varmeste året i historien – hvorfor skal vi gi slipp på sjansene for amerikansk næringsliv til å produsere og selge framtidas energi? Sa presidenten med appell til egeninteressen.

Galt å fornærme muslimer

Med tydelig adresse til Donald Trump brukte Obama talen til å kritisere hetsing av muslimer.

– Når politikere fornærmer muslimer, når en moske blir vandalisert eller et barn ertet, gjør det oss ikke sikrere. Det gjør oss mindre i verdens øyne.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.