Obama en utfordring for Norge

Presidentskiftet i USA kan gjøre det vanskeligere for Norge å utbygge nye gass- og oljefelt.

Obama og oljen

Obamas seierstale på TV i oljelandet Kuwait

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / AFP

Det mener energipolitisk ekspert ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Indra Øverland.

Han tror oljepolitikken og blant annet oljeutvinningen i Nord-Norge kan bli påvirket av politikken til USAs nye president, Barack Obama.

- Norge: En klimaversting

- Norge har veldig store utslipp av klimagasser. Kanskje i større grad enn det mange nordmenn er klar over, er vi i Norge verstinger på dette området. Når den globale klimapolitikken endrer seg, kan det påvirke rammebetingelsene for Norge, sier Øverland, som er leder for NUPIs energiprogram.

Indra Øverland

Indra Øverland, leder for NUPIs energiprogram.

Foto: NUPI

Han mener at Norge sammen med resten av verden må forholde seg til det som blir en mye grønnere klimapolitikk i USA de neste årene.

- Begge presidentkandidatene i USA indikerte at de ville endre amerikansk klimapolitikk, men jeg tror Obama vil gå mye lenger og at vi vil få en ganske radikal kursendring.

Han tror det i sin tur vil påvirke den globale klimapolitikken.

Les også: - Obama vil blåse liv i miljøkampen

- Land som Kina og USA har hittil skult på hverandre. En del av argumentasjonen deres for ikke å være med på Kyoto har vært at hvis ikke de andre landene er med, så vil ikke de være med heller, sier Øverland.

Han mener USA lettere vil forplikte seg til internasjonale avtaler med Obama, og at andre land, som for eksempel Kina, lettere kan bli med på dette.

Dette kan bli en utfordring også for Norge. Ikke minst kan prisen på å slippe ut klimagasser bli mye høyere, spår Øverland.

- Norge ledende i ambisiøse uttalelser

- Til nå har det vært lett for norske politikere å være ledende i ambisiøse uttalelser; det har ikke hatt så mye å si hva de får til. Det har nemlig ikke vært så mange andre som har gjort noe heller, sier Øverland.

Allerede neste år vil mange land forhandle i København om å bli med på en avtale som skal følge opp Kyoto-avtalen.

Her kan USAs nye linje legge strammere bånd på Norge, tror Øverland.

- Oljetørsten er for stor

Steinar Andresen er seniorforsker i internasjonal politikk ved Fridtjof Nansens Institutt.

Han tror en oljetørst verden uansett vil gjøre at også Norge vil pumpe frem det vi har å tilby.

- Oljen og gassen som Norge utvinner, tror jeg USA og resten av verden kommer til å trenge i uoverskuelig framtid, sier Andresen.

SISTE NYTT

Siste nytt