NRK Meny
Normal

Obama ber om dugnad

Når Barack Obama innsettes som USAs president i Washington DC om få dager, vil millioner av mennesker bivåne det hele på plassen "The Mall".

Michelle og Barack Obama og Jill og Joe Biden i Baltimore
Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Nå bes de alle om å stille til dugnad.

- Obama mener at "The Mall" tilhører alle amerikanere, og at hver og en av oss kan bidra til å bevare parkområdet for fremtidige generasjoner, opplyser innsettelseskomiteen i dag.

Ber folk redde "USAs hage"

"The Mall" er parkområdet som ligger nedenfor Capitol, og der Barack Obama blir tatt i ed på tirsdag.

Barack og Michelle Obama

Barack og Michelle Obama la ut på sin offisielle innsettelsestur.

Foto: Alex Brandon / AP

I motsatt ende av parken fra der Obama blir innsatt som USAs første svarte president, holdt Martin Luther King sin berømte tale "I have a dream" i 1963.

Nett-TV: Drømmen om et bedre land

På innsettelsesdagen blir det spilt av en 30 sekunders videosnutt på storskjermene som er plassert ut på "The Mall", for å gjøre folk oppmerksomme på "den ikonske parkens behov".

- Jo flere som blir gjort oppmerksomme på parkens forfall, jo raskere kan vi samle inn de nødvendige midlene for å ta vare på den. "The Mall" er USAs hage, sier Chip Alkridge, styreformann i stiftelsen for "The National Mall".

Hylles på signingsferden

Barack Obama selv startet i dag "signingsferden" da han rett før klokken 17 norsk tid sammen med døtrene Sasha og Malia og kona Michelle - på hennes bursdag - steg om bord i toget på 30th Street Station.

Han følger dermed i forbildet Abraham Lincolns fotspor. Også Lincoln tok seg til hovedstaden Washington med tog fra Philadelphia da han i 1861 skulle innsettes som president. Den 225 kilometer lange togreisen går langs akkurat den samme ruten som toget til Lincoln kjørte.

Påtroppende visepresident Joe Biden og kona Jill kommer på toget i Wilmington, Delaware

Påtroppende visepresident Joe Biden og kona Jill ble møtt av jubel da de steg på toget i hjembyen Wilmington.

Foto: TIM SHAFFER / REUTERS

Tre timer senere stanset toget i byen Wilmington i delstaten Delaware, for å plukke opp påtroppende visepresident Joe Biden og hans kone Jill. Sammen vil de ankomme Washington i sent lørdag kveld norsk tid.

Ved en stopp i Baltimore, ventet flere titusener i vinterkulda for å hylle sin kommende president.

- Den første gangen jeg hørte ham tale, ble jeg dypt rørt. Jeg tenkte umiddelbart at han er den rette personen til å hjelpe oss i riktig retning, sier 32-årige Nicole Harris, en av de ventende i folkemengden.

Programmet har startet

Søndag stiller Obama på en velkomstkonsert på Lincoln Memorial. Mandag vil både han og snart visepresident Biden delta i ulike arrangementer på Martin Luther King-dagen.

Og sikkerheten er allerede skjerpet i hovedstaden, hvor to millioner er forventet å befinne seg i gatene for å delta i innsettelsen av USAs første svarte amerikanske president. Politiet kommer til å sperre av store deler av trafikken og kun kollektivtrafikk eller beina vil være lovlig framkomstmiddel.

Barack Obama

Denne kvartetten er nå godt synlig i USA og verden for øvrig.

Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Allerede fra søndag vil det være begrensninger for overflygninger i luftrommet.

Selv sier Obama sier innsettelsen ikke bare er en overføring av makt fra en president til den neste, men også en feiring av det amerikanske systemet og demokratiet.

– Vi må huske på at vår nasjon ble grunnlagt i en tid med konger og dronninger. Flere milliarder mennesker verden over kan selv ikke i dag forestille seg at deres ledere gir fra seg makten uten strid og blodsutgytelser, sa Obama i sin ukentlige radiotale.

Profil: Dette er Barack Obama

Nett-TV: Dette er Barack Obama

Nett-TV: Dette er Joe Biden

Les: Joar Hoel Larsen møtte Joe Biden

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt