NRK Meny
Normal

O'Malley utfordrer Hillary Clinton

Tidligere Maryland-guvernør Martin O'Malley kaster seg ut i kampen om å bli Demokratenes kandidat ved neste års presidentvalg.

Martin O'Malley utfordrer Hillary Clinton i presidentvalget

Martin O'Malley kritiserte bankene og fridde til de dårligstilte velgerne da han lanserte sitt kandidatur i Baltimore i dag.

Foto: Evan Vucci / Ap

O'Malley (52) er således den tredje demokraten som formelt melder seg på kappløpet om å bli landets neste president. Blant dem er utenriksminister og førstedame Hillary Clinton en soleklar favoritt.

O'Malley var tidligere blant hennes støttespillere.

Nå representerer han det demokratiske partiets liberale fløy og markerer seg som et alternativ til Clinton, skriver Reuters.

Den amerikanske drømmen

– Vi kan ikke gjenoppbygge den amerikanske drømmen her hjemme om vi frir til de mektige og privilegerte, sa O'Malley, da han kunngjorde sitt kandidatur i en park i sentrum av Baltimore.

Det var her, i delstaten Maryland, han først startet sin politiske karriere. Han begynte som byrådsleder, var senere ordfører i to perioder, før han omsider ble guvernør.

Han er ukjent for de fleste amerikanerne utenfor sitt hjemlige territorium, men sies å være karismatisk.

– Mektige og pengesterke krefter her hjemme har brukt vår regjering til å skape, i vårt eget land, en økonomi, som lar majoriteten av folket i stikken, sa han.

Han kritiserte de store bankene for å ha utløst finanskrisen i 2008 og var spesielt negativ til Goldman Sachs.

Kritiserer bankene

O'Malley hevdet at administrerende direktør i Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, nylig fortalte sine ansatte at han vil synes «det er helt greit», enten om det blir republikaneren Jeb Bush, eller Hillary Clinton, som vinner presidentvalget.

– Vel, jeg har en nyhet å servere pøblene på Wall Street. Presidentskapet er ikke en krone som dere kan levere frem og tilbake mellom to kongelige familier, sa O'Malley.

Jeb Bush har ikke formelt kunngjort sitt kandidatur, men blir allerede oppfattet som en favoritt blant republikanerne.

Han er sønn og bror til de to tidligere presidentene George H.W. Bush og George W. Bush. Hillary Clinton er gift med tidligere president Bill Clinton.

En lang rekke republikanere har også meldt seg på i kappløpet om å bli valgt til president i 2016.

Den uavhengige senatororen Bernie Sanders fra Vermont er også med. Og i følge tidsskriftet Politico, vil den uavhengige politikeren Lincoln Chafee, som før var republikaner og tidligere guvernør i delstaten Rhode Island, kunngjøre sitt kandidatur til uka.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt