NRK Meny
Normal

– Amerikanerne må få bestemme hvem av oss som kjemper for de små

WASHINGTON (NRK): Den selverklærte sosialisten Bernie Sanders stiller som presidentkandidat for å gi lavtlønte amerikanere en stemme. Han vil utfordre Hillary Clintons milliarder og oligarkene i amerikansk politikk.

Bernie Sanders

Bernie Sanders har vært en uavhengig senator, men utfordrer nå Hillary Clinton i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

I ettermiddag holdt han en pressekonferanse utenfor kongressbygningen, hvor han annonserte at han stiller som utfordrer til demokratenes presidentnominasjon.

– I et demokrati er det seriøse debatter om ordentlige saker som er viktig. Jeg vil bidra til det i denne valgkampen, sier Sanders.

Den 74 år gamle senatoren fra Vermont er en sjelden fugl i amerikansk politikk.

Han har siden 2007 vært uavhengig senator. Han er tilhenger av de sosialdemokratiske modellene i Norge og Sverige, og kjemper for likelønn, bankreform og klimapolitikk.

Når en toppleder tjener 300 ganger så mye som vanlige folk, da er vi et land i alvorlig krise, sier Sanders til MSNBC.

Uavhengig demokrat

Selv om han i kaller seg en uavhengig politiker, vil han stille som demokratisk kandidat i nominasjonskampen til neste års valg.

– Det er simpelthen fordi jeg ikke har nok penger til å stille utenfor topartisystemet. Det er det bare milliardærer som kan gjøre, sier Sanders.

Det at han stiller som demokrat gjør også at han vil være med i nominasjonsdebatter mot Clinton.

Hillary Clinton holder hånden over hjertet og står foran et amerikansk flagg

Hillary Clinton kaller seg selv en «champion» for vanlige amerikanere.

Foto: JOSHUA LOTT / Reuters

Kritiserer Clinton-milliarder

Hillary Clinton kaller seg selv en «champion» for vanlige amerikanere. Den siste uka har hun imidlertid fått stadig hardere kritikk for milliardene hun sier hun vil samle inn i valgkampen, og for å ha for tette bånd til Wall Street.

Clinton-familiens stiftelse har mottatt milliardbeløp i donasjoner de siste årene, også fra fremmede stater og investorer det kan stilles mange spørsmål ved.

I forrige uke ble det blant annet kjent at stiftelsen får støtte fra investorer som har tette bånd til Vladimir Putin som har sørget for at russiske interesser kontrollerer mye av uran-reservene i USA.

Bill og Hillary Clinton har samtidig tjent millioner på å holde taler. Sanders kritiserer i dag denne virksomheten.

– Jeg er bekymret for pengene Clinton-stiftelsen får. Men vi må spørre oss hva alle milliardærene som kjøper våre valg gjør. For eksempel Koch-brødrene på republikansk side. Jeg kommer ikke til å ta i mot slike penger.

– Men jeg tror vi kan samle inn en del penger i små donasjoner fra vanlige folk, sier Sanders.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt