NRK Meny
Normal

Nye atom-samtaler i morgen

Alle de seks deltakerlandene er nå på plass i Beijing og er klare for nye samtaler omkring Nord-Koreas atomprogram.

De seks forhandlingslederne møttes i Beijing i kveld.
Foto: POOL / REUTERS

Søndag ettermiddag kom den amerikanske og japanske delegasjonen, og dermed var alle de seks landene på plass i den kinesiske hovedstaden.

- Må avslutte

Dette er femte runde av seksnasjoners-samtalene, som har som mål å finne en løsning omkring det nordkoreanske atomprogrammet.

I kveld møttes flere av delegatene til bilaterale samtaler for å gjøre seg klare for morgendagens forhandlinger. Både USA og Japan møtte delegatene fra Kina, Sør-Korea og Russland.

- Nord-Korea må seriøst vurdere å avslutte atomprogrammet for å slippe sanksjonene, sa den amerikanske delegaten, Christopher Hill, da han ankom Beijing.

Satt på vent

Hill og den japanske delegaten, Kenichiro Sasae, reiste med samme fly til Kina. I forkant av turen hadde de hatt et forberedende møte i Japan, og blitt enige om at seksnasjoners-samtalene avhenger av om Nord-Korea er villige til å stanse programmet.

- Det er svært viktig for denne runden med samtaler at Nord-Korea kommer med konkrete tiltak for å avslutte atomprogrammet, sa Sasae til nyhetsbyrået Xinhua.

De første samtalene ble igangsatt i 2003, men samtalene er satt på vent etter at Nord-Korea trakk seg fra forhandlingene for mer enn et år siden. Bakgrunnen var sanksjonene som pålagt dem av USA.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt