– BBC-kjendis forgrep seg på alt fra 5 til 75 år gamle pasienter

LONDON (NRK.no): En ny rapport om den avdøde BBC-kjendisen Jimmy Savile forteller om overgrep i et enda større omfang enn det som tidligere har vært kjent. I nesten 50 år skal han ha forgrepet seg på syke og døde mennesker på en rekke sykehus.

Jimmy Savile

Jimmy Savile viste i 2008 noen av de synlige hedersbeviningene han hadde mottat. Blant annet ble han adlet i 1990.

Foto: Lewis Whyld / Ap

Jimmy Savile

Jimmy Savile døde i 2011, 84 år gammel. Her fra 2002.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Til nå er den avdøde BBC-kjendisen Jimmy Savile som oftest omtalt som pedofil på grunn av de svært mange overgrepene på barn, mange av dem i lokalene til kringskastingsorganisasjonen.

Men en ny rapport fra helsevesenet som er publisert torsdag formiddag forteller om en seksuell appetitt som førte til overgrep på både barn og voksne, i et aldersspenn fra 5 til 75 år.

Han skal også ha foregrepet seg på lik som ble oppbevart på sykehusene.

– Sjokkerende lesning

Savile hadde nærmest fri tilgang til 28 offentlige sykehusene i egenskap av å være et kjent ansikt, et ansikt som ble forbundet med underholdning og barne-TV.

Ved siden av BBC-jobben drev han også med veldedighet, og det manglet ikke på tilbud og invitasjoner, ikke minst for å besøke sykehus og institusjoner.

Til sammen 60 personer har snakket med dem som foretok undersøkelsene og helsedepartementet omtalte den raskt som «sjokkerende lesning».

Ofrene var mellom 5 og 75 år da Savile skal ha forgrepet seg. Overgrepene varierte fra muntlige tilnærmelser, via tafsing og til voldtekt, i en tidsperiode fra 1962 og helt opp til 2009, to år før han døde.

Bare ni av ofrene meldte fra til ansatte på sykehusene, men klagene ble ikke tatt videre til sykehusledelsen. Åtte av ofrene var ikke pasienter, men overgrepene skjedde på sykehusområdet.

Storbritannias helseminister Jeremy Hunt vil trolig komme med en offentlig beklagelse til ofrene i parlamentet i nærmeste fremtid.

Fiksert på døde mennesker

Vera Lynn og Jimmy Savile

Jimmy Savile sammen med den legendariske sangerinnen Vera Lynn (We'll meet again) i 2005, før skandalene om Saville ble kjent.

Foto: Matthew Fearn / Ap

Jimmy Savile skal ha vært fascinert av og fiksert på døde personer, og rapporten inneholder påstander om at han poserte sammen med lik, og også utførte seksuelle handlinger i noen av sykehusenes likhus.

Påstandene er vanskelige, for ikke å si umulige, å verifisere, men doktor Sue Proctor som ledet arbeidet med rapporten, sa under fremleggelsen at sikkerheten ved likhusene var svært lav.

Og nettopp manglene på kontroll og sikkerhet, er gjennomgående når det gjelder de svært mange overgrepene Jimmy Savile er anklaget for å ha begått gjennom mange tiår. Han kunne komme og gå som han ville nærmest overalt, og det ble ikke stilt spørsmål ved hans tilstedeværelse.

Selv ikke ved sykehusene problematiserte noen at en mann med en kjent utsvevende livsstil kunne utgjøre en helserisiko i selskap med ofte svært syke mennesker.

Ingen syndebukker

Selv om rapporten beskriver en svikt i sikkerheten ved de involverte sykehusene, får ingen enkeltpersoner ansvar for at overgrepene kunne skje.

Et kvinnelig offer fortalte til BBC Radio torsdag morgen at Savile forgrep seg på henne da hun var 16 år, i kjelleren på sykehuset i Leeds. Da hun begynte å fortelle sykepleiere om hva som hadde skjedd, lo de bare og hun fikk aldri fullført sin historie.

– Etter at det har skjedd, føler du deg skitten, og du føler deg veldig dum, fortalte kvinnen.

– Jeg mener jeg ikke var naiv. Du forsøker å analysere hva som har skjedd, og tenker «kunne jeg gjort noe annerledes for å forhindre det?». I dag, mange år senere, tror jeg ikke jeg kunne det.

Jimmy Savile selv døde i oktober 2011, 84 år gammel. Året etter kom de første offentlige beskyldningene om at han hadde forgrepet seg på barn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt