Hopp til innhold

Ny virusvariant oppdaget i Vietnam: – Svært smittsom

En virusvariant som er en krysning av den indiske og den britiske varianten, er oppdaget i Vietnam. Ifølge landets helseminister er den svært smittsom, særlig via luften.

En helsearbeider i smittevernutstyr foretar en koronatest på en mann i Hanoi i Vietnam

KRAFTIG ØKNING: Over halvparten av smittetilfellene Vietnam har hatt i løpet av hele pandemien, har kommet den siste måneden.

Foto: NHAC NGUYEN / AFP

– Viruset sprer seg raskt via luften, sier helseminister Nguyen Thanh Long, ifølge nettavisen VnExpress.

– Dette er noe av forklaringen på hvorfor flere av de lokale utbruddene vi ser i Vietnam nå, er så vanskelige å få kontroll på, til tross for drastiske tiltak.

Reuters skriver at Vietnam klarte å begrense smittespredningen gjennom store deler av fjoråret, men at landet nå sliter med et utbrudd som sprer seg raskere.

– Resultatene av gensekvensering av nylig påviste tilfeller, viser at vi har oppdaget en ny variant som er en blanding av den indiske og den britiske varianten, sier helseministeren.

Gensekvensering er en utvidet analyse, en grundigere undersøkelse av egenskapene til viruset, og gjennomføres for å se om det dreier seg om et endret virus.

Den vietnamesiske helseministeren sier at undersøkelser viser at denne nye varianten formerer seg svært raskt. Han mener det forklarer hvorfor Vietnam har sett en kraftig smitteøkning ulike steder i landet på kort tid.

En fruktselger iført munnbind og visir triller sykkelen sin på en gate i Hanoi i Vietnam

TOM STORBY: Den siste tidens kraftige smitteøkning i Vietnam har ført til strenge restriksjoner, blant annet i hovedstaden Hanoi.

Foto: NHAC NGUYEN / AFP

Vietnams 97 millioner innbyggere er nå inne i sitt verste koronautbrudd så langt i pandemien. Denne uken var ble det registrert opp mot 450 nye smittetilfeller i løpet av ett døgn. Det var mer enn dobbelt så mange som forrige smittetopp.

Det er rapportert om nær 6400 påviste smittetilfeller i Vietnam så langt i pandemien. Over halvparten av dem, om lag 3600 tilfeller, er påvist i løpet av den siste måneden, skriver Reuters.

Helsedepartementet i landet har nå bedt om å få flere vaksinedoser.

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst 13 døde i nattklubbrann i Spania

Spanske myndigheter sier at dødstallet kan stige.