Hopp til innhold

Ny rapport: Tidobling av koronadøde i India

Indiske myndigheter anslo at 414.000 mennesker hadde dødd av korona. I virkeligheten kan det være så mange som 4,7 millioner.

En pårørende iført hvit beskyttelsesdrakt, hansker og briller holder blomster og sørger over koronadød mann. Død mann ligger i svart klede på båre på bakken.

En pårørende i den indiske byen Guwahati sørger ved båren til en koronadød slektning. Nå viser det seg at antall koronadøde i landet kan være ti ganger høyere enn det de offisielle tallene har vist.

Foto: Anupam Nath / AP

Det har lenge vært mistanke om at det reelle antallet som har mistet livet etter og fått påvist koronasmitte, er langt høyere enn det offisielle tallet.

«Indias offisielle statistikk viser at det ved utgangen av juni 2021 var 414 000 koronadøde. Virkeligheten er katastrofalt verre. Det er klart er at det ikke er hundretusener som er døde, snarere flere millioner».

Det kommer frem i en omfattende studie som det USA-baserte Center for Global Development har gjennomført.

Laster Twitter-innhold

De anslår at mellom 3 og 4,7 millioner mennesker har mistet livet i India etter å ha blitt smittet mellom januar 2020 og juni 2021.

Etter at delta-varianten av viruset ble påvist i India i desember 2020 har koronapandemien i India gått fra vondt til verre. Denne varianten av viruset er 50 prosent mer smittsom, og har nå også spredd seg til land over hele verden.

Forskerne bak rapporten har blant annet vurdert blodtester som viser utbredelse av smitte og sammenlignet det med dødsrater globalt. I tillegg har de sett på registre over fødsels- og dødsrater i flere delstater.

Mann løper gjennom kremeringsplassen som står i full fyr i New Dehli i India.

Bildene av de brennende likbålene i India har gått verden rundt det siste året. Så mange har det vært, at flere har stilt spørsmål ved om myndighetenes offisielle dødstall stemte.

Foto: Amit Sharma / AP

Rapporten er ført i pennen av Arvind Subramanian, som er tidligere økonomisk rådgiver for den indiske regjeringen, og to forskere fra Harvard University og Center for Global Development.

Langt fra sannheten

– Heller enn hundretusener, er det reelle tallet trolig flere millioner, noe som gjør at dette er Indias verste tragedie siden uavhengigheten, heter det i rapporten.

Rapporten viser til delingen av britiskstyrte India, som førte til uavhengigheten til India og Pakistan, og som kostet opptil 1 million mennesker livet.

Det er mange andre land der det antas at det er et stort gap mellom registrerte koronadødsfall og det reelle tallet, men spriket er trolig særlig stort i India. Blant grunnene som trekkes fram, er at landet har 1,4 milliarder innbyggere, og at mange dødsfall selv før pandemien ikke ble registrert.

En person iført blå beskyttelsesdrakt, hansker og munnbind sørger sittende på bakken i Jammu, India. En mann iført munnbind står over og trøster

Både pårørende og helsepersonell i India er totalt utmattet av koronapandemien. Nå kommer omfanget av pandemien frem.

Foto: Channi Anand / AP

Tragiske konsekvenser

Jacob John, som forsker på virus ved Christian Medical College i Vellore sør i India, sier studien viser hvilken enorm innvirkningen pandemien har hatt på et uforberedt helsevesen.

– Denne analysen gjentar det fryktløse gravejournalister som har belyst underregistreringen av dødsfall, har rapportert, sier Jacob John til nyhetsbyrået Associated Press.

Rapporten anslår at nesten 2 millioner indere døde i løpet av den første smittebølgen i fjor, og at landet ikke klarte å ta tragedien innover seg. Det kan ha ført til en kollektiv selvtilfredshet som førte til de tragiske konsekvensene av smittebølgen tidligere i år.

Bakken i New Delhi full av likbål. Her skal de koronadøde brennes

Likbålene gjøres klare i New Delhi. Det store antallet koronadøde i India gjøre at kremeringen for lengst har måttet finne sted på jorder og parkeringsplasser.

Foto: Danish Siddiqui / Reuters

Verst i seks stater

Murad Banji, som er matematiker ved Middlesex University, har sett nøye på de indiske koronadødsfallene. Han sier at nye data bekrefter mistankene om underregistrering.

Data antyder at smitten ikke bare har herjet i urbane områder, som mange har antatt, men også har rammet den indiske landsbygda hardt.

– Et spørsmål vi burde spørre oss selv, er om alle disse dødsfallene kunne vært unngått, sier Banji til nyhetsbyrået Associated Press.

Nå frykter indias statsminister en tredje smittebølge som kan ta ytterligere liv. Han hadde nylig er møte med lederne for de seks statene som er hardest rammet av pandemien.

– 80 prosent av de siste som er smittet, og 84 prosent av dem som har død de siste ukene kommer fra Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Karnataka, Odisha, Maharashtra and Kerala. De statene må sette i gang tiltak for å stoppe en tredje bølge, sier indias statsminister Narendra Modi på en pressekonferanse.

Samtidig viser bilder på fra de internasjonale nyhetsbyråene at vaksineringssteder må stenge på grunn vaksinemangel.

SISTE NYTT

Siste nytt