Hopp til innhold

Ny lov i Tunisia: Nå kan kvinner gifte seg med ikke-muslimer

En ny lov i Tunisia gjør det lovlig for muslimske kvinner å gifte seg med ikke-muslimske menn. Tidligere var det bare menn som hadde den rettigheten.

Valgdag i Tunisia

En tunisisk kvinne med landets flagg etter valget i 2014. Selv om kvinnene i landet kan feire en nyvunnen seier, er de ikke likestilt menn når det gjelder arv, for eksempel.

Foto: Fadel Senna / AFP

En talskvinne for presidenten gratulerte kvinner med den nye loven og sier de nå har friheten til å velge sin ektefelle. Hele teksten i loven fra 1973, som nektet tunisiske kvinner å gifte seg med en utlending, er annulert, forklarer hun.

– En seier, sier Monia Ben Jémia som leder Det tunisiske forbundet for demokratiske kvinner (ATFD) til avisen Jeune Afrique. Hun håper de andre nordafrikanske landene vi la seg inspirere av det som nå skjer i Tunisia.

Tidligere har det vært slik at en ikke-muslimsk mann måtte konvertere til islam hvis han skulle gifte seg med en muslimsk tunisisk kvinne. Mens tunisiske menn fritt kunne gifte seg med kvinner av en annen religion.

Menn arver mer enn kvinner

Tunisia er 99 prosent muslimsk og blir regnet som et av de mer progressive muslimske landene, melder BBC. Landet har også både kriste og jødiske minoriteter.

Ifølge aktivister er det flere av Tunisias lover som strider mot den nye grunnloven som ble vedtatt i 2014. Der står det at kvinner og menn har samme plikter og rettigheter. Men det gjelder blant annet ikke retten til arv, der kvinner bare får rundt halvparten av det en mannlig arving gjør.

– Vi må bevege oss mot likhet mellom de to kjønn på alle områder, har president Béji Caïd Essebsi tidligere sagt.

Men et forslag fra en av Tunisias folkevalgte om å endre valgloven ble møtt protester fra landets stormufti, melder AFP.

Forbyr vold mot kvinner

I slutten av juli vedtok den tunisiske nasjonalforsamlingen en lov som skal sette en stopper for all vold mot kvinner.

– Vi er veldig stolte over at Tunisia har klart å samle seg om et så viktig prosjekt, sa Naziha Laabidi, Tunisias kvinne-, familie- og barneminister, da vedtaket var et faktum.

Den nye loven skal innføres i 2018, og omfatter både fysisk, psykisk og seksuell vold.

Loven vil gjøre det lettere for voldsofre å få rettshjelp og behandling for traumene. Loven skal også hindre straffrihet for menn som gifter seg med kvinnen de har voldtatt.

SISTE NYTT

Siste nytt