NRK Meny
Normal

Ny bilbombe funnet i London

Politiet i London har funnet en ny bombe i en mistenkelig bil i den fasjonable gata Park Lane i kveld. Det bekrefter politiet.  

Politiet i Park Lane
Foto: Leon Neal / AFP

Bilen inneholdt kanner med bensin og gass og store mengder spiker

Deler av  Park Lane og handlegata Oxford Street, samt et hjørne av Hyde Park ble avstengt i ettermiddag på grunn av den mistenkelige bilen.

I natt fant politiet en tilsvarende bilbombe i Haymarket. Begge er Mercedeser og begge bilbombene hadde det samme innholdet.

Politiet er ikke i tvil om at de to bilbombene har en forbindelse.

Feilparkert

Det var parkeringsvakter som fant den andre bilen feilparkert i Cockspur Street, like ved Trafalgar Square i natt. Bilen ble tauet inn til en oppsamlingsplass i en underjordisk parkeringsplass i Park Lane i halv fire tiden i natt. Parkeringsplassen ligger under den populære Hyde Park.

Vaktene ante uråd da de kjente gasslukt, og alarmerte politiet. Politiet undersøkte først bilen med en fjernstyrt robot.

Folk fikk beskjed om å komme seg vekk fra den aktuelle delen av Park Lane, Oxford Street og Hyde Park. Området er nå åpent igjen, etter at politiet har fraktet bort den blå mercedesen.

Sammenheng

Politiet har bekreftet en sammenheng mellom de to bombene. De var i i utgangspunktet plassert tett til hverandre, på hver sin side av Haymarket. Begge bilbombene inneholdt og det samme, og var tydeligvis rettet mot mennesker, melder Sky News.

I en pressekonferanse i kveld sa lederen for Londons antiterrorpoliti, Peter Clarke, at de er helt avhengige av publikums tips i saken.

- Undersøkelsen går fremover, sa han.

Tidligere i kveld ble også den tidligere avis-gata Fleet Street stengt etter at det også der ble oppdaget en mistenkelig gjenstand, men politiet erklærte faren for over etter kort tid.

Al-Qaida-link?

Teoriene om hvem som sto bak bomben, sprikte fredag kveld i alle retninger.

Bomben har likhetstrekk med sprengladninger som blir brukt i Irak, sa en tjenestemann i de britiske sikkerhetstjenestene etter det første funnet.

Kriminalteknikere undersøker bomben, men så snart vi vet mer om den, får vi også vite mer om hvilken type mennesker som står bak dette, sa tjenestemannen, som ikke ville navngis.

Britiske politikilder vil ikke utelukke at det var al-Qaida-inspirerte islamister som sto bak bilbombene.

– Vi følger mange tråder og gjør forhåpentligvis fremgang, men har fortsatt et nokså åpent sinn, sier en politikilde til Reuters.

– Det helt klart mest sannsynlige er at dette dreier seg om internasjonal terrorisme, sier kilden.

Ifølge BBC skal det være mistanke om at «internasjonale elementer» står bak attentatet.

– Vedvarende trussel

Den nyinnsatte statsministeren Gordon Brown sier hendelsen er en påminnelse om at Storbritannia står overfor en vedvarende trussel.

– Myndighetenes første plikt er folkets sikkerhet. Og politiet og sikkerhetstjenesten har sagt mange ganger at det finnes en alvorlig og vedvarende trussel mot landet vårt, sa Brown før et regjeringsmøte fredag.

– Hendelsen viser at vi må være på vakt hele tiden, fremholdt han.

Og den ferske innenriksministeren Jacqui Smith måtte sammenkalle til sitt første møte i regjeringens krisekomité Cobra, dagen etter at hun begynte i jobben.

– Vi står i takknemlighetsgjeld til bombeekspertene som uskadeliggjorde ladningen, sa Smith før han fikk beskjed om bombe nummer to.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt