Hopp til innhold

NRK-team holdt tilbake og truet

Et NRK-team med P3s norsk-iranske komiker i spissen ble i går holdt igjen på flyplassen i Baku der de ble truet og utsatt for overgrep. – Fullstendig uakseptabelt, sier NRKs programdirektør Per Arne Kalbakk.

Video Amir Asgharnejad i Kveldsnytt

Se Amir Asgharnejad fortelle om opplevelsen på flyplassen i Baku. Fra Kveldsnytt 26. mai.

NRK har tatt kontakt både med Utenriksdepartementet og EBU etter overgrepene mot teamet, som var på vei hjem fra Baku. De fire NRK-frilanserne har laget en komi-nettserie for P3.no og NRK Underholdning fra Eurovision-finalebyen Baku.

Likte ikke P3-humor

Komikeren Amir Asgharnejad har utgitt seg for reporter fra et iransk TV-selskap og blant annet intervjuet aserbajdsjanere på gaten i Baku, stilt dumme spørsmål og oversatt svarene til enda dummere norsk.

Videoene har aserbajdsjanske medier oppdaget, og har omtalt dem som en hån mot landet.

Programdirektør i NRK Per Arne Kalbakk

Programdirektør i NRK Per Arne Kalbakk

Foto: NRK
Charlo Halvorsen

Underholdningssjef Charlo Halvorsen

Foto: Kristian Rostad / NRK

De fire i teamet, og særlig Amir, fikk et brutalt møte med politiet da de ble stanset etter sikkerhetskontrollen på flyplassen i Baku på vei hjem i går kveld, forteller NRKs programdirektør Per Arne Kalbakk.

– Her ble vårt team, vår reporter, holdt tilbake og utsatt for en helt uakseptabel behandling, blant annet direkte overgrep, sier Kalbakk.

– Ikke nødvendigvis ordre ovenfra

– Vi vet ikke om dette var en reell politiaksjon, eller en gjeng politifolk som hadde bestemt seg for å opptre som pøbler, sier NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen.

– Men for Amir var dette en svært ubehagelig opplevelse. Han ble tatt med til et forhørsrom, utsatt for trusler og ble tvunget til å kle av seg.

De fire var akkreditert til Eurovision-finalen liksom alle de andre NRK har sendt til Aserbajdsjan. EBU har fått garantier fra myndighetene i Aserbajdsjan om at alle journalister skal behandles skikkelig og få jobbe fritt.

Men grensen gikk tydeligvis ved humoristiske innslag fra Aserbajdsjan – selv om det er Norge, og også Iran, som først og fremst får gjennomgå i liksom-reportasjene fra Grand prix-sirkuset.

Se video:

Video Tekon Television Episode 1

Tekon Television Episode 1

Vurderte å trekke Norge

Så alvorlig syntes NRK-ledelsen hendelsen på flyplassen i går kveld var, at de vurderte å trekke det norske bidraget fra kveldens finale i protest.

– Men vi valgte å gjennomføre. Å trekke Tooji ut, ville skapt store problemer for arrangørene EBU og artistene. Vi kom til at det hadde blitt en feil reaksjon, sier Per Arne Kalbakk.

– Vi kommer til lå forfølge saken videre over helgen. Vi ser veldig alvorlig på det. Slikt skal ikke hende på et EBU-arrangement. Våre folk opplevde dette veldig truende, forteller Kalbakk.

– Noe sånt hører overhodet ikke hjemme i et underholdningsarrangement, sier han.

Historien likner imidlertid mye på historier som aserbajdsjanske journalister har fortalt, om hvordan myndighetene forfølger og behandler dem som publiserer «uønsket» journalistikk.

Arrangørene hadde i kveld samtaler både med NRK og med myndighetene i Aserbajdsjan om saken.

«Tekon Television»

Komikeren Amir Asgharnejad har laget spøkefulle «reportasjer» for P3s fiktive «Tekon Television» under kallenavnet Bijan. Her har fleipet med deltakere og delegasjoner, med Norge, Iran og Aserbajdsjan.

Se video:

Video Tekon Television Episode 2

Tekon Television Episode 2

NRKs uvitende representant Per Sundnes er intervjuet om Tooji og stemmen hans. Komikeren har spurt Alexander Rybak om det ikke er underlig at Norge sender en iraner til Eurovisions-finalen – og Rybak svarer selvsagt at Tooji er norsk.

Se video:

Video Tekon Television Episode 1

Tekon Television Episode 3

SISTE NYTT

Siste nytt