Hopp til innhold

NRK møtte Farc-geriljaen: Spiller fotball i forhandlingspausene

Colombia har aldri før vært så nær en fredsavtale, mener geriljaen Farc, men flere hindringer gjenstår.

Ivan Marquez

Ivan Marquez (i midten) er FARCs sjefsforhandler i Havanna.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Anders Tvegård på Cuba

Det siste døgnet har en ny runde med forhandlinger mellom regjeringen i Colombia og Farc startet – med Norge som oppsynsmann.

Farc

Politifolk stod med hendene i været da Farc herjet i Dolores i Colombia i november 1999.

Foto: GERMAN CAMARGO / AP

- Sist jeg var i kamp? To måneder før forhandlingene startet, sier geriljakommandanten Ivan Marquez til NRK under et et eksklusivt møte med Farc-delegasjonen i Havana. Altså i fjor høst.

Han forteller han dirigerte opprørerne mot regjeringsstyrkene og planla angrep mot helikoptre fra de hemmelige basene nord i Colombia. Nå er han Farcs sjefforhandler med Colombias regjering som motpart.

Marquez var en av Colombias mest ettersøkte og for fem år siden utlovet USA en dusør på fem millioner dollar om han ble tatt. NRK møter ham på et militær område i Cubas hovedstad Havanna.

Norge og Cuba er tilretteleggere for fredsprosessen. Statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet har nettopp besøkt begge delegasjonen i forkant av 11. forhandlingsrunde, som startet mandag.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet har nettopp besøkt begge delegasjonen i forkant av 11. forhandlingsrunde, som startet mandag.

Se video der Gry Larsen møter FARC-delegasjonen i Havanna.

Gry Larsen hilser på Ivan Marquez under FARC-forhandlingene på Cuba

Gry Larsen møtte FARCs forhandlingsleder Ivan Marquez i Havanna.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Hun forsikret kommandant Ivan Marquez om at Norge kommer til å stå løpet ut.

– Inntrykket jeg fikk er at de fortsatt er veldig innstilt på å få på plass en fredsavtale. Det er det aller viktigste. Viljen må være til stede om man skal klare å håndtere de mange vanskelige spørsmålene som fortsatt ligger på forhandlingsbordet. Norge er der så lenge partene ønsker det.

– Det må bli vellykket denne gang, svarer Marquez på NRKs spørsmål om han vil gå tilbake til slagmarken om fredsforhandlingene nok en gang strander.

– Vi må gjøre alt vi kan for å finne en løsning på konflikten. Det er Farcs mål og overbevisning.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FARC-soldater

Samtidig med forhandlingene i Havanna foregår fortsatt kampene i Colombia. Fire FARC-soldater står vakt i fjellene i Caldono i Cauca-provinsen i Colomiba 4. juni i år.

Foto: Jaime Saldarriaga / Reuters

Forhandlet siden november

Siden november i fjor har Farc og regjeringen i Colombia forhandlet om fred. Det er fjerde gang de gjør et forsøk. Marquez var med under siste forsøk for ti år siden også.

Forskjellen fra den gang er at det nå ikke er en våpenhvile. Regjeringen fortsetter militæraksjonen mot en gerilja, som er presset mer og mer ut i grenseområdene og som er halvert til anslagsvis 9000 opprørere. Men Farc er ikke svak nok til å bli ignorert.

– Vi må ikke stresse eller løpe mot en fredsavtale. Vi må bygge freden på solide fundament, som fjellene i de norske fjordene, sier geriljaens sjefforhandler. Han mener det er håp igjen i Colombia og at de har et ansvar for å følge opp folkets vilje.

I mai klarte Farc og regjeringen å bli enige om ett av seks kapitler: en jord- og landbruksreform. Et viktig og omstridt punkt, men det blir ingen avtale før de blir enige om de fem neste. Denne uka diskuterer partene hvordan Farc kan avvæpnes og få en politisk rolle i Colombia.

Har kjempet i 50 år

Spesialutsending Dag Nylander er den fra norsk side som følger forhandlingene nærmest.

– Forhandlingene går bra. De beveger seg fremover. Kanskje ikke i tilstrekkelig raskt nok, men det går fremover og det er positivt.

Regjeringen i Colombia vil ha en avtale på plass innen nyttår. Det har Farc avvist. De har kjempet i nesten 50 år og lar seg ikke presse av et forestående presidentvalg i Colombia. Nylander tror ikke det er aktuelt å forhandle i flere år:

– Det gjenstår i se hvordan dynamikken utvikler seg videre, men det er vår erfaring fra andre prosesser at jo raskere krigførende parter kan bli enige om en avtale jo større er utsiktene for at de i det hele tatt blir enige, så en viss fremdrift er helt nødvendig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Møte med FARC-delegasjonen

Statsekretær Gry Larsen (t.v) møtte FARCs forhandlingsdelegasjon i Havanna.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Sju måneder på første punkt

– Fram til nå har vi brukt mye av tida på en finne en arbeidsmetode, sier Ivan Marquez. Det har tatt sju måneder å bli enige om første punkt, men i realiteten bare 38 arbeidsdager, hevder han.

Partene møtes tre dager, så en dag fri, og etter lengre forhandlingsperioder er det ett avbrekk for å konsultere med lederskapet i hjemlandet.

Farc-delegasjonen på Cuba slår i hjel ventetida med fotball. De har fulgt med på Brasils generalprøve til neste års fotball-VM på fjernsynet og selv spilt på området som huser Cubas gjester.

– Det er viktig å finne en avkobling og de fleste i Farc liker fotball, sier Marquez.

Kan stoppe økonomisk vekst

Sør Amerikas eldste geriljagruppe er mentalt klare for å bytte ut geriljauniformen med dress. Forhandlingskortet er at de fortsatt sterke nok til å ødelegge Colombias økonomiske vekst.

De angriper olje- og gassinstallasjoner, Marquez avviser derimot at de driver med narkotikasmugling og kriminell aktivitet, slik observatører hevder.

- Kriminelle har ikke et politisk program eller en visjon. Det har vi. Farc kjemper for å få en ny regjering i Colombia basert på uavhengighet og sosial rettferdighet. Og hvorfor skulle vi kjempe hele livet for så å gå i fengsel?

Kommentatorer mener dette kan være Colombias siste sjanse for en fredelig løsning.

SISTE NYTT

Siste nytt