NRK i Teheran: - Veldig skremmende

NRKs Sidsel Wold vitne til lynsjestemning i Teherans gater.

Sidsel Wold
Foto: NRK

NRKs korrespondent Sidsel Wold er blant noen få vestlige journalister som fortsatt befinner seg i Teheran.

Til Lørdagsrevyen i kveld fortalte hun om dramatiske scener i den iranske hovedstaden.

Hun forteller at hun tok turen ut i gatene i kveld, og at stemningen er svært spent.

- Lynsjestemning

- Det var en veldig, veldig skremmende og anspent stemning. Det kom masse folk for å demonstrere selv om de vet at det er ulovlig og selv om de fikk beskjed om at politiet kunne komme til å skyte på dem. Men masse mennnesker gikk ute i gatene i Teheran sentrum.

Hun sier at det kryr av politi og såkalte basijis, som er en paramilitær gruppe som går med store batonger.

- Flere steder kom det til sammenstøt, og ett sted var det veldig skremmende. En basiji skal ha drept en pike og vi så masse blod på bakken. Det var lynsjestemning, og folk løp etter ham. Det så ut som de hadde tenkt å ta livet av ham, sier Wold.

- «Død over diktatoren»

Hun forteller at flere demonstranter ropte slagord mot Ayatollah Ali Khamenei.

- De ropte «død over diktatoren», sier hun.

- Tror du demonstrasjonene vil fortsette?

- I dag var det ikke de store folkemassene som vi har sett før. Folk jeg kjenner tør ikke gå ut lengre. Politiet skal ha fått ordre om å skyte fra lårene og nedover. Altså ikke ta livet av dem, men skade dem. Nå er det de mest entusiastiske som holder stand.

Se Lørdagsrevyen i nett-TV

(Artikkelen fortsetter)

Opprørspoliti i Iran

Iranske myndigheter har innført restriksjoner på både internasjonal og nasjonal presse. Journalister og fotografer får ikke lov til å rapportere eller fotografere fra gaten. Dette bildet er tatt i dag av en iransk blogger og viser det iranske opprørspolitiet som er på plass i Teheran.

Foto: STRINGER/IRAN / REUTERS

Skjøt i lufta

Tidligere i kveld ble det meldt at iransk politi skyter i lufta for å forhindre sammenstøt mellom Mousavis og Ahmadinejad sine støttespillere.

Samtidig meldes det at tilhengere av Mousavi satte fyr på hovedkvarteret til Ahmadinejads tilhengere sør i hovedstaden Teheran.

Mousavi har i kveld kommet med harde utfall mot det sittende regimet , og han uttrykker at han er klar til å bøte med livet for å kjempe for sin sak.

Tidligere i dag ble en person drept og to skadet av en bombe som eksploderte nær graven til den iranske revolusjonslederen ayatolla Ruhollah Khomeini. Samtidig kom det til sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i hovedstaden.

Demonstrasjonene fortsetter i landet, på tross av strenge advarsler. Nærmere 200.000 demonstranter har samlet seg foran universitetet i sentrum av Teheran.

Slag og tåregass

Opprørspolitiet slår imidlertid hardt ned på de som forsøker å demonstrere. Hundrevis av iranske politifolk er utplassert i sentrum av Teheran, der de har sperret av et område hvor opposisjonen hadde planlagt en ny massedemonstrasjon.

Video nsps_upload_2009_6_20_17_0_43_1612.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet over for å se på videoen. Politiet skyter ut tåregass mot demonstrantene.

Ifølge øyenvitner, ble folk som forsøkte å demonstrere møtt med slag, vannkanoner og tåregass, melder nyhetsbyrået AFP.

Ulovlig demonstrasjon

Det iranske innenriksdepartementet kunngjorde tidligere i dag at det ikke er gitt tillatelse til en eneste lovlig demonstrasjon i landet.
Irans visepolitisjef, Ahmadreza Radan, lovte at alle demonstrasjoner ville bli hardt slått ned på.

- Jeg vil understreke at alle demonstrasjonene som er blitt holdt den siste uken, var ulovlige, og alle samlinger som begynner i dag og som er kritiske til valget, er ulovlige, sa Radan.

Les mer: Knebler demonstrantene

En massedemonstrasjon gjennomført av opposisjonen, ble varslet allerede i dag tidlig. Like etter offentliggjorde iransk statlig TV motstridende meldinger om at de planlagte demonstrasjonene var avlyst.

Både et reformvennlig parti og en gruppe moderate religiøse ledere trakk seg som arrangører av demonstrasjonen etter at Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, varslet at protestene i gatene må stanses.

– Jeg ber dem om å avslutte gateprotestene. Hvis ikke, vil de være ansvarlige for konsekvensene, sa ayatollaen i går.

Les mer: Advarer mot å demonstrere

SISTE NYTT

Siste nytt