Klar til å bøte med livet

- Jeg er klar til å bli martyr og kommer til å kjempe videre, sier den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi.

Mir Hossein Mousavi

Mir Hossein Mousavi med ny protest etter presidentvalget i Iran.

Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

Denne uttalelsen skal Mousavi ha kommet med til sine tilhengere i dag, melder Reuters.

Mousavi provoserer nemlig myndighetene kraftig med at han på nytt protesterer mot valgresultatet. Han krever i et protestbrev til landets Vokterråd at presidentvalget i sin helhet annulleres.

Han hevder at valget er fikset, og at valgfusket var planlagt flere måneder i forveien. I tillegg kommer han med hard kritikk av landets øverste leder Ayatollah Ali Khamenei.

Mousavi tror åpenbart at myndighetene i landet ønsker å bli kvitt ham, og ber om generalstreik dersom han tas til fange.

Ber om kansellering

I brevet viser Mousavi til rapporter om at valgurner var forseglet før folk kunne avgi sin stemme, mangel på valgmateriell og begrenset stemmetid.

- Alle tilfellene av uregelmessigheter i valget er grunn nok til å kansellere hele valgresultatet, skriver han i brevet.

Dette protestbrevet kommer kort tid etter at Mousavi blir advart av myndighetene i landet .

Presidentkandidat Mir Hossein Mousavi skal ha fått en offisiell advarsel fra iranske myndigheter om at han vil bli holdt ansvarlig for konsekvensene av ulovlige demonstrasjoner.

Mousavis protest kommer dagen etter at landets øverste leder Ayatollah Ali Khamenei i en tale utelukket valgfusk og gjorde det klart at Mahmoud
Ahmadinejad fortsatt skal være landets president.

- Folket har valgt sin leder , sa han i sin tale.

Kravet gjentas

Mousavi har også tidligere protestert på valgresultatet, men da avviste Vokterrådet klagen.

Også den andre reformvennlige presidentkandidaten, Mehdi Karoubi, har forlangt at hele valgresultatet strykes.

– Aksepter den iranske nasjonens vilje gjennom å annullere valget og garantere at valginstitusjonen overlever, heter det i et åpent brev som Karoubi overleverte til Vokterrådet fredag.

Lørdag har det vært sammenstøt i Teheran. Selvmordsbombing, tåregass, vannkanoner og skyting har preget dagen i den iranske hovedstaden, og stemningen er svært spent.

«Død over diktatoren» er blant slagordene som de demonstrerende har ropt, og minst 50-60 demonstranter skal ha blitt banket opp av politiet.

Artikkelen oppdateres.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.