Hopp til innhold

Norwegian håper å hente hjem passasjerer mandag ettermiddag

Flyplassene på Kanariøyene er gjenåpnet og opererer med redusert kapasitet mandag. SAS og Norwegian har satt opp ekstrafly for å hente hjem norske passasjerer mandag - så lenge været tillater det.

Passasjerer ventet i avgangshallen på Las Palmas-flyplassen på Gran Canaria

UVISSHET: Mange flypassasjerer ventet i uvisshet på flyplassen i Las Palmas søndag. Rundt 2000 nordmenn venter på beskjed når de kan komme hjem. I Norge venter andre på svar om de får reise sydover på ferie.

Foto: BORJA SUAREZ / Reuters/NTB Scanpix

Norwegian skal nå foreta en sikkerhetssjekk av de åtte flyene som står parkert på Las Palmas flyplass for å forsikre seg om at de ikke har tatt skade av sandstormene.

– Vi jobber for å sette opp ekstrafly for å hente hjem våre passasjerer. De første flyene vil etter planen kunne lette fra Las Palmas sent mandag ettermiddag, men dette avhenger av værsituasjonen, skriver Norwegian i en pressemelding.

Selskapet skriver videre at reisende vil få direkte beskjed så fort som mulig.

De leier også inn en jumbojet og setter inn ett av sine langdistansefly for å fly strandede nordmenn hjem.

SAS gjennomfører nå tekniske undersøkelser på flyene som står på bakken på Gran Canaria i håp om de kan ta av i ettermiddga.

De setter også opp et ekstrafly og håper på å kunne begynne å frakte de første passasjerene hjem mandag.

– Det tar med passasjerer fra København til Gran Canaria (LPA) og returnerer deretter med 262 passasjerer til Oslo (OSL). Dette tar av fra LPA i løpet av sen ettermiddag/kveld. De som skal med dette flyet, får SMS fra SAS, skriver SAS i en pressemelding.

Ifølge den svenske flyovervåkningstjenesten Flightradar 24 har to mellomstore fly fra henholdsvis Air Europa og Iberia Airlines tatt av fra flyplassen i Las Palmas mandag morgen til Madrid. Ifølge overvåkningstjenesten er også flere fly nå på vei fra Oslo til Kanariøyene. To av flyene som har tatt av fra Gardermoen er fra Norwegian.

Bedre værforhold

SAS og Norwegian har kansellert alle avganger til og fra ferieøyene.

Pressesjef i SAS, John Eckhoff

Pressesjef i SAS, John Eckhoff-

Foto: SAS

Pressesjef John Eckhoff i SAS sa til NRK tidlig mandag morgen det er usikkert om flyvningene fra øygruppen kan gjenopptas i dag.

– Vårt mål er såklart å få passasjerene hjem så fort som mulig. Men for å få til det, må flyforholdene bli bedre, og det ser ikke lovende ut akkurat nå, sier Eckhoff.

– Det er fortsatt dårlig vær i området. Det er fortsatt finkornet sand som skaper problemer, og som trolig kommer til å skape problemer for flytrafikken utover dagen.

Men mandag formiddag er prognosene mye bedre, og selskapet håper nå flere av deres fly kan ta av i dag.

– Været er bedre, og prognosen ser også bra ut. Vi har startet teknisk gjennomgang av flyene og håper at flere av dem blir klarert for avgang i løpet av dagen, opplyser SAS.

Over 2000 nordmenn sandfast

Den spanske flyplassoperatøren Aena opplyste på Twitter like over midnatt at alle flyplasser på Gran Canaria er åpnet igjen, men at flyplassen sør på Tenerife fortsatt var stengt.

Det er to flyplasser på Tenerife, én nord på øya og én sør, og det er den i sør de norske flyselskapene bruker.

Flyplassene ble stengt lørdag på grunn av en sandstorm, og en ny sandstorm feide over Gran Canaria søndag. Flyplassene ble da igjen stengt på grunn av dårlig sikt, før de senere ble åpnet igjen.

Dermed spredte det seg igjen usikkerhet, og mange passasjerer klaget over dårlig informasjon fra flyselskapene.

Over 2000 nordmenn er nå værfaste på Kanariøyene.

Ifølge Eckhoff har SAS nå seks fly som står værfaste på Las Palmas, og hvert av flyene skulle hatt 180 passasjerer om bord.

Hvor sannsynlig er det at SAS flyr hjem derfra i dag?

– Det er vanskelig å spå. Vi håper på det beste, men for at vi skal kunne fly, må forholdene være gode, og flyene må også gjennom en teknisk sjekk. Hvis værforholdene tillater det, vil teknikere gå over flyene i dag, sa Eckhoff.

Han la til at SAS følger situasjonen fortløpende, og at de tar en endelig beslutning på om de kan fly i dag eller ikke, senere i dag.

Ifølge Eckhoff har flyplassen har vært gjenåpnet flere ganger det siste døgnet, for så å bli stengt igjen på grunn av været. Status mandag morgen er at flyplassene er åpne, men med restriksjoner.

– Frustrerende

Informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier til NRK mandag morgen at de har «noen tusen passasjerer» som sitter på Kanariøyene og venter på å komme seg hjem.

– Dette er en svært frustrerende situasjon for våre passasjerer. Været på Kanariøyene er skiftende. Det endrer seg løpende, så flyplassen har vært åpen, stengt og så åpnet igjen, og sånn har det vært gjennom hele helgen.

– Sånn som situasjonen er nå, er det dessverre uvisst når vi kan få sendt passasjerene hjem. Men vi følger situasjonen tett, sier han.

Det er fortsatt uklart om passasjerene kommer seg fra Kanariøyene i dag.

– Der er vi, som alle andre, avhengige av at været endrer seg. På grunn av flysikkerheten er det ikke mulig å fly inn eller ut av Kanariøyene nå, sier Sandaker-Nielsen.

Norwegian: – Vi vet like lite om når flyene kan ta av, som det våre reisende gjør

I hvilken grad har dere klart å skaffe overnatting til de passasjerene som sitter sandfast?

– Vi har gjort det vi kan for å bistå med å skaffe hotellrom, men det har vært vanskelig, fordi hotellkapasiteten er helt sprengt. For Norges del er situasjonen slik at det er vinterferie, med veldig mange som skulle ned til Kanariøyene, og veldig mange som skulle opp igjen, noe som betyr det er ekstra mange som har trengt hotellrom, sier Sandaker-Nielsen.

Kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i flyselskapet Norwegian ASA utenfor en Dreamliner

VET IKKE: Det er uklart når de noen tusen passasjerene som skulle ha reist fra Kanariøyene med Norwegian, kan komme seg av gårde.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

NRK har vært i kontakt med reisende som har kritisert flyselskapene for manglende informasjon, og for at de er blitt dårlig ivaretatt. Mange har måttet sove på flyplassen.

– Jeg skjønner godt at folk er frustrerte. Vi er i en situasjon hvor vi er prisgitt at vi kan fly. Nå kan vi ikke fly, flyplassen har stort sett vært stengt siden lørdag. Vi skulle gjerne ha tekstmelding til passasjerene med informasjon om ny flytid, men det har ikke vært mulig, rett og slett fordi vi ikke vet selv, sier Sandaker-Nielsen.

– Dette er en veldig vanskelig situasjon for de reisende, men det har også vært vanskelig å gi informasjon når man faktisk ikke har noe konkret å melde. Vi vet like lite om når flyene kan ta av fra Kanariøyene, som det våre reisende gjør.

Til sammen ble åtte små og store flyplasser på øygruppen stengt i helgen. Flyplassoperatøren Aena opplyser at 822 flyginger så langt er påvirket.

Passasjerene blir oppfordret til å sjekke med flyselskapene om status for flygingene deres.

To reisende dekker til munnen og nesa på grunn av sandstormen på Tenerife

SANDSTORM: Mange hundre flyvninger er påvirket på grunn av sandstormen som har rammet Kanariøyene. Her forsøker to reisende å beskytte seg mot de små sandkornene utenfor flyplassen på Tenerife.

Foto: Andres Gutierrez / AP

Barnefamilier sover i avgangshallen på Tenerife

Maiken Wikestad Tobiassen som skulle fløyet hjem til Norge fra Tenerife søndag, er fortsatt i villrede om når hun og familien hennes får fly.

Maiken Wikestad Tobiassen

SOVER PÅ FLYPLASSEN: Maiken Wikestad Tobiassen er værfast på Tenerife.

Foto: Privat

Sammen med familiemedlemmer, deriblant en tiåring og en ettåring, venter hun i uvisshet sammen med andre fra Norge, Sverige og Danmark.

De har ventet på flyplassen siden klokka 19 søndag kveld.

– Nå ble det opplyst over høyttaleren at flyet er kansellert. Vi får ikke hotellrom og må sove på flyplassen med barna, sier hun til NRK ved midnatt.

Mange flypassasjerer som er rammet av flystansen er innkvartert på hotell, men ikke alle har fått tilbud om overnatting. Mange har overnattet på flyplassen, og flere har klaget over dårlig eller mangel på informasjon fra flyselskaper og reiseoperatører.

Flypassasjerer på Las Palmas flyplass søndag 23. febr 2020

GUL HIMMEL: Mange flypassasjerer ventet søndag ettermiddag på flyplassen i Las Palmas.

Foto: BORJA SUAREZ / Reuters/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt