Hopp til innhold

– Vi er klare for å feire med bagett, ost og vin

Studenter på det norske studenthuset i Paris håper på å komme seg hjem til familiene sine til jul – I verste fall feirer de der de er.

Norske studenter i snøkaos i Paris.

På Charles de Gaulle var det nærmest umulig å komme seg frem i køen til Air Frances kundeservicesenter.

Foto: Privat bilde / AFP

Bagasjekaos på Charles de Gaulle.

Både bagasje og passasjerer hopet seg opp på Charles de Gaulle flyplass i Paris.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

– Det er ikke det at det er så ille å være her, men når du er innstilt på å dra hjem på juleferie og ta fri fra studiene, så er det ganske frustrerende, sier Martin Rane Bauck på telefon fra Paris.

Han sitter fast i Paris etter å ha ventet åtte og en halv time på Charles de Gaulle flyplass, uten å komme seg på noe fly. Nå har han dratt tilbake til studenthybelen sin, og håper på å komme seg hjem i løpet av tirsdagen.

– Det er selvfølgelig kjedelig at dette skulle skje akkurat nå, sier han til NRK.

En flyplass av hissige franskmenn

Kraftig snøvær flere steder i Europa har ført til fullstendig kaos i den europeiske flytrafikken de siste dagene. Også i Frankrike har det uvanlige snøværet ført til store problemer, både i lufta og på bakken.

– På Charles de Gaulle var stemningen ganske stressa. Det var mye folk og hissige franskmenn som begynte å krangle, forteller Martin.

Martin stod i kø i to timer før han opplevde å bli avvist ved skranken fordi han bor i Paris, og derfor ikke blir prioritert av flyselskapet Air France.

– I køen til Air France kundeservicesenter var det nesten helt umulig å komme seg frem. Det stod mellom 800-900 mennesker i kø, sier han, og legger til at han etter lang ventetid bestemte seg for å dra hjem til studenthuset.

Dårlig beredskap

Martin presiserer at mange har det verre enn ham på grunn av snøkaoset, men han legger ikke skjul på en viss irritasjon.

– Det er vanskelig å skylde på de som jobber på flyplassen, de gjør jo bare jobben sin. Men det er frustrerende at de ikke har nok beredskap til å takle denne typen situasjoner, sier han.

– Det virker nesten som at de har tenkt at så lenge de ikke bruker penger på snøberedskap, så går det rundt likevel dersom det skjærer seg nå og da.

Martin håper nå på å komme seg hjem til jul. Hvis ikke blir det antakelig julefeiring med de andre norske studentene på campus.

– Vi er flere som havner i samme situasjon eventuelt, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Air France fly på Charles de Gaulle

Martin Rane Bauck er skuffet over franskmennenes snøberedskap.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

– Dagen på Beauvais var grusom

Linn Annett Ernø bor på samme studenthus som Martin, og håper på å komme seg hjem med Norwegian.

– Akkurat nå fikk jeg vite at de har satt opp såkalte «rescue flights», så det ser ut som at flyet mitt vil gå, sier hun til NRK.

Linn Annett skulle i utgangspunktet reise med Ryanair fra Paris-flyplassen Beauvais. Da hun kom til flyplassen fantes det imidlertid ingen steder å sjekke inn for Ryanair-passasjerene.

Snømann i Paris.

Det er lenge siden det har vært nok snø til å lage snømenn i den franske hovedstaden.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

– Dagen på Beauvais var grusom. Jeg tror de hadde problemer på grunn av mangel på avisningsvæske, men fra Ryanair var det ingen informasjon å få. Vi måtte nærmest lukte oss frem til at flyet var kansellert, sier hun.

Linn Annett kan fortelle om reisende oppløst i tårer på flyplassen, og stort sett kaotisk stemning på flyplassen.

Selv prøvde Linn Annett med sine medstudenter å holde motet oppe og kose seg så godt de kunne.

– I verste fall blir det til at vi feirer jul her på huset med bagett, vin og ost, sier hun, og legger til at studentene selvfølgelig helst ønsker seg hjem til familiene sine.

Vi krysser fingrene for at flyet går ikveld, sier hun.

LES: Flyselskapene lover å få de reisende hjem til jul

Ikke bare flykaos

Linn Annett understreker at det er ikke bare flyene som har problemer som følge av det unormale vinterværet.

– På Beauvais var drosjekøen enormt lang. Bussene fikk ikke lov til å kjøre på grunn av det farlige vinterføret, og togene er fullbooket alle sammen, sier hun.

Hun forteller om en venninne som satt fast i Brussel, og som ble kjørt med buss i fem timer til Beauvais, for så å bli sittende fast på flyplassen i Paris i stedet.

– Folk var fanget, og kom seg ikke fra flyplassen på noe vis, sier hun.

LES ALT OM SNØKAOSET I FLYTRAFIKKEN HER.

Ikke bare kjedelig i snøen i Paris.

Martin Rane Bauck innrømmer at det er ikke bare kjedelig å være i Paris. Her ruller en turist seg ned skrenten utenfor den kjente basilikaen Sacre Coeur.

Foto: JOEL SAGET / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt